Rántott sonkarolád fűszeres burgonyával.
2016 február 3. | Szerző: cseveg
Gyakran gondolkodunk azon, mit főzzünk ami gyors, olcsó, és finom. Nos ez az étel ilyen.
Elkészítési idő 30 perc.
Hozzávalók 4 személyre:
8db kockaformájú sonka szelet
4 db szeletelt sajt
2 db tojás
2kanál liszt
2 kanál zsemlemorzsa
2 kanál kókuszzsír
1 kg burgonya
1 kis fej hagyma
só, őrölt bors, őrölt köménymag,zsiradék.
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben felrakjuk főzni.
A sajtszeleteket kétfelé vágjuk, minden szelet sonkába beletekerünk egy szelet sajtot, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk. Felforrósított palacsintasütőben felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd a roládok mindkét oldalát szép pirosra megsütjük.
A burgonyához megolvasztunk 2 evőkanál (olaj, zsír, kókuszzsír ízlés szerint, ki mit szeret), beletesszük a kockára vágott hagymát, kicsit megpirítjuk, belerakjuk a fűszereket, és lehúzzuk a tűzről. Amikor a burgonya megpuhult, leszűrjük róla a vizet, és a fűszeres zsiradékot teaszűrőn keresztül rászűrjük a burgonyára. Óvatosan rázogatva összekeverjük. Aki szereti a hagymát, ne szűrje ki a zsiradékból, sőt, dúsíthatja apróra vágott snidlinggel is.
Megjegyzés: A megmaradt tojást nem dobom ki, egy zsemlét kétfelé vágva belemártom, és bundás zsemlét készítek belőle.
Én a kókuszzsírt használom: nincs a lakásban olajszag, nem füstöl, mert magas a sütési hőfoka, nem hizlal, és kevés kell belőle, igaz, hogy drágább mint a zsír, vagy olaj, mégis gazdaságosabb, és egészségesebb.
Császár lepény
2016 február 2. | Szerző: cseveg
Aki evett már császármorzsát, tudja, hogy palacsintasütőben készül, addig keverve a tojásos masszát, amíg morzsásra összeáll.A császár lepény a morzsa újragondolt változata.
Hozzávalók: 1 személyre
1db nagyobb méretű tojás
1 evőkanál víz
1púpozott evőkanál cukor,vagy xilit
csipet só
2 kanál tej
2dkg vaj,vagy olaj,esetleg kókuszzsír
késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál finomliszt
2 evőkanál rétesliszt ( búzaliszt helyett használhatunk rozslisztet)
Elkészítés:A tojást,vizet sót cukrot habverővel habosra keverjük mintha piskótát készítenénk.
Belekeverjük a tejet, olvasztott vajat, vagy olajat,a szódabikarbónát, a lisztet.
Palacsintától sűrűbb tésztát kapunk. A palacsintasütőt felmelegítjük, kikenjük zsiradékkal, és belesimítjuk a masszát.Lassú tűzön fedővel lefedve megsütjük az egyik oldalát, majd átfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.Tányérra borítjuk, lekvárral, esetleg Nutellával kínáljuk.
Megjegyzés: Legfeljebb két adagnyit tegyünk egyszerre a palacsintasütőbe, mert,ha túl vastag a tészta nehezebben sül át, esetleg megéghet az alja
Karalábé krémleves.
2015 december 4. | Szerző: cseveg
2 db zsenge karalábé,
1 db nagyobb burgonya
személyenként 10 dkg házi füstölt kolbász
1 nagy evőkanál finom liszt
175 gr tejföl
Mokkáskanál só
mokkáskanál őrölt bors
mokkáskanál őrölt gyömbér
mokkás kanál őrölt kömény
néhány szál petrezselyemzöld
1 evőkanál mangalicazsír, vagy 2 kanál étolaj
Elkészítés:
A karalábét megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, az olvasztott zsiradékra tesszük, párolni kezdjük. Időnként kevés vizet öntünk hozzá, -nehogy megégjen.Kockára vágjuk a tisztított burgonyát, a félig főtt karalábéhoz adjuk, a kolbászokat, fűszereket is beletesszük, öntünk rá fél liter vizet, és tovább főzzük. Amikor minden puhára főtt, levesszük a tűzről, tányérra szedjük a kolbászdarabokat, félre tesszük. A karalábét, burgonyát krémesre turmixoljuk, majd belekeverjük a tejfölt, lisztet.Csomómentesre keverjük, felöntjük 2 liter vízzel készre főzzük.
Tálaláskor a kolbászdarabokra szedjük a levest, adhatunk mellé szárított zsemlekockát, pirított tökmagot,tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet.
Almás palacsinta.
2015 december 4. | Szerző: cseveg
Hozzávalók:
3 db tojás,
30 dkg finomliszt,
2 kanál kristálycukor,
3 dl tej, vagy szódavíz,
késhegynyi szódabikarbóna,
1/2 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília
csipet só, 1/2 reszelt bio narancshéj,
1 db alma,
1 evőkanál kókuszzsír vagy 5 dkg olvasztott vaj
sütéshez kókuszzsír.
A tojást, cukrot, habverővel kikeverjük, hozzá adjuk a tejet, a lisztet, a kikapart vaníliarúd belsejét,vagy a vaníliás cukrot, a megmosott, reszelt narancshéjat, sót, szódabikarbónát, és a káposztareszelőn lereszelt almát.
A palacsintasütőt kókuszzsírral kikenjük, felforrósítjuk, majd az olajba mártott fém formákat is felforrósítjuk, és evőkanállal vékony rétegben almás tésztát rakunk a formákba.
Amikor az alsó oldal megsült, óvatosan kiütögetjük a formákból, vissza tesszük a palacsintasütőbe, és megsütjük a másik oldalát is.
Tányérra rakjuk, porcukorral fahéjjal ízesítjük.
Aki nem akar a formában sütéssel bajlódni, kisütheti egyben a palacsintát, majd a kerek lapokból kiszaggatja a kívánt formát.
Javaslat: Legyen minden konyhában kókuszzsír. Magasabb hőfokon hevíthető mint az étolaj, ezért nem ég és nem füstöl.
Hamis rántott karfiol és csirkecomb.
2015 február 26. | Szerző: cseveg
4db csirke comb
4-6db karfiol rózsa
só, őrölt bors,
3db tojás
2kanál liszt
2kanál zsemlemorzsa
1 kanál ételízesítő
őrölt bors ízlés szerint
néhány szál kakukkfű, vagy rozmaring (ha van az ablakban) (tovább…)
Fűszeres burgonya
2011 november 16. | Szerző: cseveg
Hozzávalók 4 személyre:
1.5kg burgonya
2kanál zsír, vagy olaj
ízlés szerint só,
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávés kanál őrölt kömény
1 fej vöröshagyma
csipetnyi cayenne bors,
csipetnyi őrölt gyömbér
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és sós vízben, forrástól számítva, 10 percig előfőzzük. Leszűrjük, majd egy hőálló edénybe tesszük. Felkockázzuk a hagymát,2 evőkanál zsiradékon megdinszteljük, belekeverjük a fűszereket, és ráöntjük a félig főtt, leszűrt burgonyára,kicsit összerázzuk, gazdagíthatjuk apróra vágott baconnal, vagy sonkával, majd lefedve 200c°-os sütőben 30 percig sütjük.
Megjegyzés: Gyermekek esetében osszuk a burgonyát kétfelé, a gyermekeknek szánt adagot külön edényben süssük, a fűszereket csökkentsük! Télen illik hozzá a C-vitaminban gazdag, nyers hordós káposzta.
Elkészítési idő: 50 perc
Tökös tócsni.
2011 augusztus 27. | Szerző: cseveg
Hozzávalók:
1db 1.5 kg-os főzőtök vagy cukkíni
2cikk fokhagyma
3db tojás
1/2 mokkáskanál őrölt bors
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
ízlés szerint só
4 evőkanál finomliszt
1 csokor friss kapor
2 evőkanál kókuszzsír, vagy 5 kanál étolaj.
Elkészítés: Távolítsuk el a tök héját, és magját,majd reszeljük le, egy nagyobb tálba. Sózzuk be,10 percig hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki a levét. A reszelő finomabb fokán reszeljük le a fokhagymát, mossuk meg, és vágjuk össze a kaprot, tegyük a reszelt tökhöz, aztán a sót, őrölt borsot majd a tojást, lisztet,késhegynyi szódabikarbónát és ezekből keverjünk egy könnyű,lágy tésztát. Forró zsiradékban kanálnyi tésztákat teszünk, kicsit ellapítjuk, és kisütjük. Papírtörlőre szedjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Megjegyzés: Ha van időnk, készíthetünk hozzá tejfölből, és majonézből mártást, vagy Tzatziki (caciki) mártást.
Mákos,vagy diós kukoricakása.
2011 február 8. | Szerző: cseveg
A kukoricadarát félliter vízben feltesszük főzni, beletesszük a sót, és kevergetés közben sűrűre főzzük. Lapostányérra öntjük, meglocsoljuk a vajjal, majd megszórjuk a vaniliás, porcukros mákkal,vagy daráltdióval. Nagyon jó könnyű csemege, a kukorica segíti az emésztést, a dió és a mák sok vasat, kalciumot, tartalmaz, ezért télen nagyon fontos táplálékunkba beiktatni legalább hetente 1-2 alkalommal. Jó étvágyat!
Mángoldlepény
2010 július 25. | Szerző: cseveg
Mángoldlepény hozzávalói 4 személyre:
6 szál friss mángold levél,
1 kis fej hagyma
4 tojás
3 kanál finomliszt,
ízlés szerint só,
őrölt bors,
5-10 dkg reszelt sajt,
2evőkanál étolaj.
Elkészítés A hagymát kockára vágjuk, és egy kanál olajon megpároljuk. A mángoldot megmossuk, vágódeszkán apróra vágjuk, a tojásokat egy nagyobb tálban villával felverjük, ízesítjük sóval, őrölt borssal, belekavarunk 3 csapott evőkanál lisztet, a reszelt sajtot,és a párolt hagymát, egy nagyobb edényben összekeverjük,majd forró, kiolajozott teflontepsibe öntjük a keveréket, és elsimítjuk, mint egy nagy lepényt. Kislángon lefedve, 3-4 percig sütjük,ha jó forró a lepény felső oldala is, egy 10 centiméter széles lapáttal átfordítjuk,óvatosan, hogy el ne törjön. Az alsó oldalt is süssük 2 percig. amíg a tojás ezen az oldalon is megsül, majd a palacsintasütőben lefedve hagyjuk kihűlni. A teflonból kiborítva 4 cikkre vágjuk, és reggelire, vagy körítésként fogyaszthatjuk. Tálaláskor gazdagíthatjuk paprikával, paradicsommal.Igazi vitaminbomba.
Megjegyzés: A mángold egy korán termő, magról vethető növény, minden kertben megterem, nem igényes, egész évben, az első fagyokig használható a vitaminokban, ásványi anyagokban, vasban gazdag növény.Ha télre kinn marad a kertben, a tőről korán tavasszal újra kihajt, és az első tavaszi zöldek között számíthatunk rá. Mivel gyakorlatikag nincs kártevője, nincs szükség permetezésre,ezért bio zöldségként fogyasztható.
Trükkös gluténmentes süti
2016 február 15. | Szerző: cseveg
Sokan vagyunk, akiknek valamilyen trükkhöz kell folyamodni, ha gyerkőceinkkel olyan ételt szeretnénk elfogadtatni, amit Ő valamiért nem kedvel Ilyen a sütőtök,és a dió. Ekkor jönnek a “csak egy falatot” és más trükkök. Én most olyan sütit készítettem, amit ha megkóstol a gyerkőc, biztosan nem veszi észre, hogy belecsempésztük a diót, és a sütőtököt. Mellette szól, hogy nem túl édes, gluténmentes,és finom.
Hozzávalók:
4db tojás
300 gr főtt sütőtök
120gr cukor
100gr darált dió
80gr kukoricaliszt
50gr kukoricakeményítő
1 cs vaníliacukor, vagy vaníliarúd kikapart közepe
1 cs sütőpor
málnalekvár
Elkészítés:
A sütőtököt héjától, magjától megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízzel 15-20 perc alatt puhává főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és kihűtjük. 3 tojás fehérjét 1 kanál cukorral kemény habbá verünk, és félretesszük. 3 tojás sárgáját, és 1egész tojást a maradék cukorral fehéredésig keverünk. A diót, kukoricalisztet, kukoricakeményítőt, vaníliát, sütőport egy nagyobb keverőtálba tesszük, jól elkeverjük, hozzáöntjük a tojássárgás habot, majd a sütőtököt. Csomómentesre keverjük, majd óvatosan, -ne törjön össze -,beledolgozzuk a fehérje habot is. Sütőpapírral bélelt 23x38cm-es tepsibe simítjuk, 190c°-on 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 160C°-ra és még 35 percig sütjük. Kihűlés után középen kétfelé vágjuk, málna lekvárral megkenjük, tetejét porcukorral meghintjük.
Oldal ajánlása emailben
X