Trükkös gluténmentes süti

2016 február 15. | Szerző:

IMG_20160215_121607 IMG_20160215_122846 Sokan vagyunk, akiknek valamilyen trükkhöz kell folyamodni, ha gyerkőceinkkel olyan ételt szeretnénk elfogadtatni, amit Ő valamiért nem kedvel Ilyen a sütőtök,és a dió. Ekkor jönnek a “csak egy falatot” és más trükkök. Én most olyan sütit készítettem, amit ha megkóstol a gyerkőc, biztosan nem veszi észre, hogy belecsempésztük a diót, és a sütőtököt. Mellette szól, hogy nem túl édes, gluténmentes,és finom.

Hozzávalók:

4db tojás

300 gr főtt sütőtök

120gr cukor

100gr darált dió

80gr kukoricaliszt

50gr kukoricakeményítő

1 cs vaníliacukor, vagy vaníliarúd kikapart közepe

1 cs sütőpor

málnalekvár

Elkészítés:

A sütőtököt héjától, magjától megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízzel 15-20 perc alatt puhává főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és kihűtjük. 3 tojás fehérjét 1 kanál cukorral kemény habbá verünk, és félretesszük. 3 tojás sárgáját, és 1egész tojást a maradék cukorral fehéredésig keverünk. A diót, kukoricalisztet, kukoricakeményítőt, vaníliát, sütőport egy nagyobb keverőtálba tesszük, jól elkeverjük, hozzáöntjük a tojássárgás habot, majd a sütőtököt. Csomómentesre keverjük, majd óvatosan, -ne törjön össze -,beledolgozzuk a fehérje habot is. Sütőpapírral bélelt 23x38cm-es tepsibe simítjuk, 190c°-on 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 160C°-ra és még 35 percig sütjük. Kihűlés után középen kétfelé vágjuk, málna lekvárral megkenjük, tetejét porcukorral meghintjük.

Címkék:

Rántott sonkarolád fűszeres burgonyával.

2016 február 3. | Szerző:

Gyakran gondolkodunk azon, mit főzzünk ami gyors, olcsó, és finom. Nos ez az étel ilyen.

Elkészítési idő 30 perc.

Hozzávalók 4 személyre:

8db kockaformájú sonka szelet

4 db szeletelt sajt

2 db tojás

2kanál liszt

2 kanál zsemlemorzsa

2 kanál kókuszzsír

1 kg burgonya

1 kis fej hagyma

só, őrölt bors, őrölt köménymag,zsiradék.

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben felrakjuk főzni.

A sajtszeleteket kétfelé vágjuk, minden szelet sonkába beletekerünk egy szelet sajtot, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk. Felforrósított palacsintasütőben felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd a roládok mindkét oldalát szép pirosra megsütjük.

A burgonyához megolvasztunk 2 evőkanál (olaj, zsír, kókuszzsír ízlés szerint, ki mit szeret), beletesszük a kockára vágott hagymát, kicsit megpirítjuk, belerakjuk a fűszereket, és lehúzzuk a tűzről. Amikor a burgonya megpuhult, leszűrjük róla a vizet, és a fűszeres zsiradékot teaszűrőn keresztül rászűrjük a burgonyára. Óvatosan rázogatva összekeverjük. Aki szereti a hagymát, ne szűrje ki a zsiradékból, sőt, dúsíthatja apróra vágott snidlinggel is.

Megjegyzés: A megmaradt tojást nem dobom ki, egy zsemlét kétfelé vágva belemártom, és bundás zsemlét készítek belőle.

Én a kókuszzsírt használom: nincs a lakásban olajszag, nem füstöl, mert magas a sütési hőfoka, nem hizlal, és kevés kell belőle, igaz, hogy drágább mint a zsír, vagy olaj, mégis gazdaságosabb, és egészségesebb.

Címkék:

Császár lepény

2016 február 2. | Szerző:

IMG_20160202_132620IMG_20160202_133450Aki evett már császármorzsát, tudja, hogy palacsintasütőben készül, addig keverve a tojásos masszát, amíg morzsásra összeáll.A császár lepény a morzsa újragondolt változata.

Hozzávalók: 1 személyre

1db nagyobb méretű tojás

1 evőkanál víz

1púpozott evőkanál cukor,vagy xilit

csipet só

2 kanál tej

2dkg vaj,vagy olaj,esetleg kókuszzsír

késhegynyi szódabikarbóna

1 evőkanál finomliszt

2 evőkanál rétesliszt ( búzaliszt helyett használhatunk rozslisztet)

Elkészítés:A tojást,vizet sót cukrot habverővel habosra keverjük mintha piskótát készítenénk.

Belekeverjük a tejet, olvasztott vajat, vagy olajat,a szódabikarbónát, a lisztet.

Palacsintától sűrűbb tésztát kapunk. A palacsintasütőt felmelegítjük, kikenjük zsiradékkal, és belesimítjuk a masszát.Lassú tűzön fedővel lefedve megsütjük az egyik oldalát, majd átfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.Tányérra borítjuk, lekvárral, esetleg Nutellával kínáljuk.

Megjegyzés: Legfeljebb két adagnyit tegyünk egyszerre a palacsintasütőbe, mert,ha túl vastag a tészta nehezebben sül át, esetleg megéghet az alja

Címkék:

Karalábé krémleves.

2015 december 4. | Szerző:

DSCN0836[1]Hozzávalók:

2 db zsenge karalábé,

1 db nagyobb burgonya

személyenként 10 dkg házi füstölt kolbász

1 nagy  evőkanál finom liszt

175 gr tejföl

Mokkáskanál só

mokkáskanál őrölt bors

mokkáskanál őrölt gyömbér

mokkás kanál őrölt kömény

néhány szál petrezselyemzöld

1 evőkanál mangalicazsír, vagy 2 kanál étolaj

Elkészítés:

A karalábét megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, az olvasztott zsiradékra tesszük, párolni kezdjük. Időnként kevés vizet öntünk hozzá, -nehogy megégjen.Kockára vágjuk a tisztított burgonyát, a félig főtt karalábéhoz adjuk, a kolbászokat, fűszereket  is beletesszük, öntünk rá fél liter vizet, és tovább főzzük. Amikor minden puhára főtt, levesszük a tűzről, tányérra szedjük a kolbászdarabokat, félre tesszük. A karalábét, burgonyát krémesre turmixoljuk, majd belekeverjük a tejfölt, lisztet.Csomómentesre keverjük, felöntjük 2 liter vízzel készre főzzük.

Tálaláskor a kolbászdarabokra szedjük a levest, adhatunk mellé szárított zsemlekockát, pirított tökmagot,tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet.

 

Címkék:

Almás palacsinta.

2015 december 4. | Szerző:

DSCN0844[1]Hozzávalók:DSCN0845[1]

Hozzávalók:

3 db tojás,

30 dkg finomliszt,

2 kanál kristálycukor,

3 dl tej, vagy szódavíz,

késhegynyi szódabikarbóna,

1/2 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília

csipet só, 1/2 reszelt bio narancshéj,

1 db alma,

1 evőkanál kókuszzsír vagy 5 dkg olvasztott vaj

sütéshez kókuszzsír.

Elkészítés:DSCN0845[1]DSCN0844[1]

A tojást, cukrot, habverővel kikeverjük, hozzá adjuk a tejet, a lisztet, a kikapart vaníliarúd belsejét,vagy a vaníliás cukrot, a megmosott, reszelt narancshéjat, sót, szódabikarbónát, és a káposztareszelőn  lereszelt almát.

A palacsintasütőt kókuszzsírral kikenjük, felforrósítjuk, majd az olajba mártott fém formákat is felforrósítjuk, és evőkanállal vékony rétegben almás tésztát rakunk a formákba.

Amikor az alsó oldal megsült, óvatosan kiütögetjük a formákból, vissza tesszük a palacsintasütőbe, és megsütjük a másik oldalát is.

Tányérra rakjuk, porcukorral fahéjjal ízesítjük.

Aki nem akar a formában sütéssel bajlódni, kisütheti egyben a palacsintát, majd a kerek lapokból kiszaggatja a kívánt formát.

Javaslat: Legyen minden konyhában kókuszzsír. Magasabb hőfokon hevíthető mint az étolaj, ezért nem ég és nem füstöl.

 

Címkék:

Hamis rántott karfiol és csirkecomb.

2015 február 26. | Szerző:

IMG_20160205_113824Hozzávalók 4 személyre:

4db csirke comb

4-6db karfiol rózsa

só, őrölt bors,

3db tojás

2kanál liszt

2kanál zsemlemorzsa

1 kanál ételízesítő

őrölt bors ízlés szerint

néhány szál kakukkfű, vagy rozmaring  (ha van az ablakban)       (tovább…)

Címkék:

Fűszeres burgonya

2011 november 16. | Szerző:

Hozzávalók 4 személyre:

1.5kg burgonya

2kanál zsír, vagy olaj

ízlés szerint só,

1/2 kávéskanál őrölt bors

1/2 kávés kanál őrölt kömény

1 fej vöröshagyma

csipetnyi cayenne bors,

csipetnyi őrölt gyömbér

Elkészítés:  A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és sós vízben, forrástól számítva, 10 percig előfőzzük. Leszűrjük, majd  egy hőálló edénybe tesszük. Felkockázzuk a hagymát,2 evőkanál zsiradékon megdinszteljük, belekeverjük a fűszereket, és ráöntjük a félig főtt, leszűrt burgonyára,kicsit összerázzuk, gazdagíthatjuk apróra vágott baconnal, vagy sonkával, majd lefedve 200c°-os sütőben 30 percig sütjük.

Megjegyzés: Gyermekek esetében osszuk a burgonyát kétfelé, a gyermekeknek szánt adagot külön edényben süssük, a fűszereket csökkentsük! Télen illik hozzá a C-vitaminban gazdag, nyers hordós káposzta.

Elkészítési idő: 50 perc

Címkék:

Tökös tócsni.

2011 augusztus 27. | Szerző:

Hozzávalók:

1db 1.5 kg-os főzőtök vagy cukkíni

2cikk fokhagyma

3db tojás

1/2 mokkáskanál őrölt bors

1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

ízlés szerint só

4 evőkanál finomliszt

1 csokor friss kapor

2 evőkanál kókuszzsír, vagy 5 kanál étolaj.

Elkészítés: Távolítsuk el a tök héját, és magját,majd reszeljük le, egy nagyobb tálba. Sózzuk be,10 percig hagyjuk állni, majd nyomkodjuk  ki a levét. A reszelő finomabb fokán reszeljük le a fokhagymát, mossuk meg, és vágjuk össze a kaprot, tegyük a reszelt tökhöz, aztán a sót, őrölt borsot majd a tojást, lisztet,késhegynyi szódabikarbónát és ezekből keverjünk egy könnyű,lágy tésztát. Forró zsiradékban kanálnyi tésztákat teszünk, kicsit ellapítjuk, és kisütjük. Papírtörlőre szedjük.

Elkészítési idő: 30 perc

Megjegyzés: Ha van időnk, készíthetünk hozzá tejfölből, és majonézből mártást, vagy Tzatziki (caciki) mártást.

 

 

Címkék:

Mákos,vagy diós kukoricakása.

2011 február 8. | Szerző:

 A kukoricadarát félliter vízben feltesszük főzni, beletesszük a sót, és kevergetés közben sűrűre főzzük. Lapostányérra öntjük, meglocsoljuk a vajjal, majd megszórjuk a vaniliás, porcukros mákkal,vagy daráltdióval. Nagyon jó könnyű csemege, a kukorica segíti az emésztést, a dió és a mák sok vasat, kalciumot, tartalmaz, ezért télen nagyon fontos táplálékunkba beiktatni legalább hetente 1-2 alkalommal.  Jó étvágyat!

Címkék:

Mángoldlepény

2010 július 25. | Szerző:

Mángoldlepény hozzávalói 4 személyre:

6 szál friss mángold levél,

1 kis fej hagyma

4 tojás

3 kanál finomliszt,

ízlés szerint só,

őrölt bors,

5-10 dkg reszelt sajt,

2evőkanál étolaj.

Elkészítés  A hagymát kockára vágjuk, és egy kanál olajon megpároljuk. A mángoldot megmossuk, vágódeszkán apróra vágjuk, a tojásokat egy nagyobb tálban villával felverjük, ízesítjük sóval, őrölt borssal, belekavarunk 3 csapott evőkanál lisztet, a reszelt sajtot,és a párolt hagymát,  egy nagyobb edényben összekeverjük,majd forró, kiolajozott teflontepsibe öntjük a keveréket, és elsimítjuk, mint egy nagy lepényt. Kislángon lefedve, 3-4 percig sütjük,ha jó forró a lepény felső oldala is, egy 10 centiméter széles lapáttal átfordítjuk,óvatosan,  hogy el ne törjön. Az alsó oldalt is süssük 2 percig. amíg a tojás ezen az oldalon is megsül, majd a palacsintasütőben  lefedve hagyjuk kihűlni. A teflonból kiborítva 4 cikkre vágjuk, és reggelire, vagy körítésként fogyaszthatjuk. Tálaláskor gazdagíthatjuk  paprikával, paradicsommal.Igazi vitaminbomba.

Megjegyzés: A mángold egy korán termő, magról vethető  növény, minden kertben megterem, nem igényes, egész évben, az első fagyokig használható a vitaminokban, ásványi anyagokban, vasban gazdag növény.Ha télre kinn marad a kertben, a tőről korán tavasszal újra kihajt, és az első tavaszi zöldek között számíthatunk rá. Mivel gyakorlatikag nincs kártevője, nincs szükség permetezésre,ezért  bio zöldségként fogyasztható.

Címkék:

Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

sütemények

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 27178

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!