Mit készítsünk batátából?
2017 október 5. | Szerző: cseveg
Egy új, kevésbé ismert növényt a batátát sokan nézegetik a zöldséges üzletekben, de kevesen tudják, hogyan is lehet elkészíteni. Most egy batátás, cukkinis lepényt és sajtos batátát készítettem, ami szerintem nagyon jól sikerült. Hozzávalók: 60dkg batáta 3db tojás 25 dkg cukkini 3 evőkanál liszt 10 dkg reszelt sajt, (parmezán) ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt gyömbér 5dkg vaj 1 evőkanál tejföl, 1 csapott mokkás kanál szódabikarbóna fél csomag petrezselyem zöld Elkészítés: Megtisztítjuk a batátát, cukkinit, apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, lereszeljük a sajtot. A batáta egyik felét felkarikázzuk, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk a gyömbérrel, átforgatjuk olvasztott vajjal. A tepsit olvasztott vajjal kikenjük, egyik felébe belerakjuk a karikára vágott batátát. A batáta másik felét és a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk. A tojást habosra keverjük egy csipet sóval, tejföllel, borssal, beletesszük a szódabikarbónát, a petrezselyem zöldet, lisztet, és végül a reszelt cukkinit, batátát. Egy könnyű krémes masszát kell készítenünk. Bele öntjük a tepsi üres felébe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd kivesszük a sütőből, megszórjuk a reszelt sajttal, és vissza tesszük a sütőbe még 15-20 percre. Hidegen és melegen is nagyon finom. Ha már nincs cukkini szezon, készíthetjük az egészet batátából.Batáta csipsz
2017 szeptember 26. | Szerző: cseveg
Nagyon finom nassolni valót készíthetünk batátából. Szükségünk van néhány jól megtermett batátára, kicsi sóra, 4-5 dkg vajra, csipet őrölt gyömbérre. A batátát megtisztítjuk, vékonyra felkarikázzuk. Langyos tepsibe tesszük a vajat, ha megolvadt, belerakjuk a batáta szeleteket, ízlés szerint sózzuk, rászórjuk a gyömbérport, és jól összeforgatjuk a vajjal. 200°C-ra felforrósított sütőbe tesszük, 22-25 perc alatt megsül. Ha ropogósabbra szeretnénk, vegyük vissza a hőfokot, és még 10 percig süssük, de vigyázat, ilyenkor már könnyen megég! Készíthetünk hozzá enyhén sós tejfölt mártogatósnak.Húsgombóc leves, avagy hogyan hasznosítsuk a vasárnapról megmaradt főtt húst.
2017 szeptember 17. | Szerző: cseveg
Vasárnap sokan szeretünk húslevest főzni, mert finom, és ha reggel fölrakjuk főzni, mellette még egy csomó mindent készíthetünk, süthetünk, főzhetünk. Mivel húsleves nincs hús nélkül, nálunk rendre megmarad a levesben főtt hús, amit már hétfőn biztosan nem fogunk elfogyasztani. Ezért én hétfőn a maradék húslevesbe rendszerint húsgombócokat főzök, így felhasználom a húst, és egy finomabb, kicsit másabb ízű levest készítek. A húsgombóc elkészítése: Szükségünk lesz egy aprítóra, (turmixgép) vagy húsdaráló Hozzávalók: maradék főtt hús,15-20dkg 2 tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, kis csokor petrezselyem zöldje, Ízlés szerint só, őrölt bors, 1evőkanál finomliszt Elkészítés: A húst kicsontozzuk, finomra aprítjuk, vagy húsdarálóval ledaráljuk, egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott fél csomag petrezselyem zöldet. Kicsit lágy legyen a massza, mert fél óra pihentetés után magába szívja a nedvességet. A húslevesből kiveszünk 2 litert, felfőzzük. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, lisztben megforgatjuk, majd az enyhén fövő levesbe rakjuk. Lassú tűzön megfőzzük, (kb: 10 perc)majd kiszedjük a levesből, és ki-ki annyit tesz belőle a levesébe amennyit kíván. A maradék levest átszűrjük, ha nem zavaros, az is tálalható. Jó tanács: A petrezselyem zöldet megmossuk, a felét felhasználjuk, másik felét hűtőben egy hétig tudjuk frissen tárolni, ha egy 7dl-es befőttes üvegbe kicsi vizet teszünk, majd beleállítjuk a friss petrezselyem zöldet.Kedvenc lecsóm.
2017 szeptember 11. | Szerző: cseveg
Sok féle lecsó receptet kipróbáltam, de nekem ez a változat a kedvencem. A kisgyermekek azért nem szeretik a lecsót, mert “szálkás”, vagyis a paprika és paradicsom főzés közben felkunkorodik úgy mint egy szálka, amit aztán kiraknak a tányér szélére. Ebben a lecsóban nincs benne a paprika és paradicsom héj, ezért az íze sem lesz keserű, mert köztudott, hogy vannak paprikák, amelyeknek valamilyen oknál fogva keserű a héjuk. Hozzávalók: 1/2 kg zsír, vagy 1/2 liter étolaj 1 kg vöröshagyma 1.5 kg húsos fehér paprika (vékony, éretlen paprika nem jó!) 1db csípős paprika(elhagyható) 2kg paradicsom ízlés szerint só Elkészítés: A hagymát vízbe áztatjuk néhány percre, így könnyebben lejön a héja, és nem csíp, amikor a héjtól tisztítjuk. Megtisztítva vékony szeletekre vágjuk, és a felhevített zsiradékon lassú lángon dinszteljük.A paprikákból kivájjuk a csumáját, és a magjait, három nagyobb szeletre vágjuk, és a reszelő legnagyobb fokán tenyérrel lefelé lapítva a héjig lereszeljük. A héjat eldobjuk. A paprika reszeléket is a hagymához adjuk, sózzuk, és tovább puhítjuk. Közben a paradicsomot is megmossuk, kétfelé vágjuk, és ahogyan a paprikát, úgy a paradicsomot is lereszeljük. Héját eldobjuk, a magja benne marad a paradicsom reszelékben. Ráöntjük a hagymás paprikára és készre főzzük. Az üvegeket előkészítjük, tisztára mossuk, mikrohullámú sütőben csírátlanítjuk, (én már csak erre használom a mikrot, tudva, mennyire ártalmas, és megöli az ételekben lévő hasznos organizmusokat). Forró üvegekbe szedjük a kész lecsót, tetejére celofánt teszünk, majd a fémlapkát jól rászorítjuk. TARTÓSÍTÓSZERT NEM IGÉNYEL (Aki akar tehet bele, de nincs rá semmi szükség mert,ha egészséges, tiszta alapanyagokkal dolgoztunk, biztosan eláll. Már csak meleg takaró közé kell rakni, ott hagyjuk kihűlni, és mehet a polcra.Vegyes lekvár alma- körte- szederből.
2017 szeptember 1. | Szerző: cseveg
Nagyon finom vegyes lekvárt készítettem Az érett őszi gyümölcsökből többféle variációt is összeállíthatunk. A szeder lassan leérik, az alma még nem tartható el télire, a körte puha mint a vaj. Mire is tudnánk felhasználni, ha nem egy jó kis vegyes lekvár készítéséhez. Javasolt mennyiség: 1 kg szeder 2kg könnyen szétfövő alma 3kg puha körte 50 dkg cukor, vagy édesítő szer A szedret átpasszírozzuk, (a magvas részt 1liter vízben jól kiáztatjuk, felforraljuk, ízlés szerint édesítjük.Leszűrjük, hidegen fogyasztjuk, mint egy ivólevet) Az almát, körtét héjától megtisztítjuk, a reszelő legapróbb oldalán pépesre reszeljük. Egy nagyobb edénybe rakjuk az alma, körte, szeder pépet, tűzhelyre tesszük, és sűrű kevergetés mellett felfőzzük, bele tesszük a cukrot (Kb: 1 órán át sűrítjük. (Vigyázat, nagyon pötyög!) Tiszta, forró üvegekbe töltjük, celofánnal letakarjuk az üvegeket, és lefedjük a ráillő fém lapkákkal. Ezzel a módszerrel felhasználhatjuk a régebben használt üvegre való lapkákat(csavarokat), mert a celofánnal tökéletes a záródás. Meleg takaró alatt dunsztoljukNagyon finom sajtos pogacsa
2017 június 25. | Szerző: cseveg
Pogácsából sok félét lehet készíteni, és mindenki a saját receptjét tartja a legjobbnak, de olykor nem árt kipróbálni újabbat is. Most ezt a nagyon ízletes gyorsan elkészíthető, tojás nélküli sajtos pogácsa leírását adom közzé. Hozzávalók: 70dkg finomliszt 30 dkg rétesliszt 5dkg élesztő 1kis doboz tejföl 20dkg vaj 1evőkanál zsír 1 kávéskanál cukor 4dl tej 15dkg füstölt kemény sajt 2kávéskanál só kevés olaj a tepsi kenéséhez Elkészítés: A tejből 2 decit félre teszünk, a másik 2 decilitert meglangyosítjuk, bele tesszük a cukrot, és az élesztőt. Habosra felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, sót, és a zsiradékot hozzá adva kézzel összedörzsöljük. A megkelt élesztőt is hozzá adjuk, és a tejföl felét. Addig keverjük a tejjel lágyítva, amíg egy ruganyos tésztát kapunk. A kelesztő tálban kicsit meglisztezzük a tetejét, majd letakarva kelesztjük meleg helyen kb: 40-50 percig. A kelt tésztát gyúrólapra tesszük, ismét jól átgyúrjuk, majd lisztezett gyúrólapon amilyen nagyra tudjuk, kinyújtjuk. A sajtot lereszeljük, és a tésztára hintjük. Felülről lefelé hajtogatjuk, kicsit meglapogatjuk, kés élével jobbról-balról indulva bevonalazzuk a tetejét, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk, tetejét sóval, 1 kanál vízzel elkevert fél doboz tejföllel megkenjük, és kelesztjük. Előmelegített sütőben 200°C-on 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk. Megjegyzés: Az élesztős, és a sütőporos tészta is meghálálja, ha teszünk a tésztába 2 kanál tejfölt, vagy aludttejet.Csokis rolad
2017 június 23. | Szerző: cseveg
Gyors, egyszerű, és nagyszerű. Mit süssünk gyorsan? Egy piskótával, nem lehet melléfogni, akkor sem, ha vendégeket várunk, és akkor sem, ha családunknak szeretnénk meglepni valami édességgel. Hozzávalók: a piskótához 5db közepes nagyságú tojás 5 evőkanál cukor 5 evőkanál liszt (a lisztet kicsit púposabban mint a cukrot) 1/2 cs sütőpor Krém: 1cs csokoládés puding 3dl tej 20dkg vaj 5dkg jó minőségű étcsokoládé 15 vagy 20dkg porcukor, vagy édesítő (ízlés szerint) 1kávéskanál rumkivonat 1cs vanília cukor, vagy egy vanília rúd kikapart velője Az évszaknak megfelelő gyümölcs, eper, málna, ribizli, szeder, szőlő, stb. Elkészítés: A tojást külön választjuk, fele cukorral felverjük a fehérjét, másik felével a sárgáját. A sütőhöz kapott legnagyobb tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A sárgája habhoz keverjük a lisztet, sütőport, a fehérje habbal óvatosan adagolva összekeverjük a krémet és a tepsibe simítjuk. A sütőbe téve azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 160°C-ra és kb 30 perc alatt készre sütjük. A sütőben résnyire nyitott ajtóval hagyjuk kihűlni. A krémhez a pudingot megfőzzük a tejjel, majd belekeverjük a csokoládét. Ha azt szeretnénk, hogy a puding ne bőrösödjön be amíg hűl, szorosan fedjük le frissen tartó fóliával. A vajat összekeverjük az édesítővel, a vaníliával, rumkivonattal, és jól kihabosítjuk. A kihűlt pudingot kanalanként adjuk a vajkrémhez. Egy sima állagú csokis krémet kell kapnunk. A kihűlt piskótát a sütőpapírral együtt felcsavarjuk, majd vissza tekerve kiterítjük egy tiszta sütőpapírra. Lefejtjük a hátoldalán lévő sütőpapírt. Visszafordítjuk a kiterített piskótát. A krém felét a tésztára kenjük, ismét felcsavarjuk, és a maradék krémet a külsejére simítjuk. Villával kicsit becsíkozzuk, gyümölccsel (most málna szezon van, ezért málnát választottam) díszítjük. Tálalásnál még tehetünk hozzá gyümölcsöt.Eperleves tojashabbal.
2017 június 6. | Szerző: cseveg
Ha nyár, akkor földi eper. Sütemény, pohárkrém, leves, és minden, ami elképzelhető.
Az eperleves elkészítése egyszerű, néhány percet vesz igénybe, mert a gyümölcsöt nem szabad szétfőzni.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg földi eper
15dkg cukor
1db vanília rúd vagy vanília cukor
csipet só
1/2 cs vanília puding
késhegynyi fahéj por
2 db tojás fehérje
5dl víz
4dl tej
Elkészítés:
Az epret alaposan megmossuk, szárait eltávolítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. 4 szem epret félre teszünk a díszítéshez.
A tojás fehérjét szétválasztjuk, 1 kávéskanál cukorral kemény habbá verjük. A tejet felfőzzük, bele tesszük a vaníliát, és a tojáshabot kanállal beleszaggatjuk.(két részletben ) Szűrőtálba szedjük, a maradék tejet hagyjuk kihűlni.
A hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport, félre tesszük.
A vizet felforraljuk, és az előkészített epret, fahéjt, cukrot beledobjuk. Csak éppen egyet forrjon, és már önthetjük is bele a pudingos tejet. Ismét összeforraljuk, és időnként kavargatva kihűtjük.
Tálalásnál a levest a tojáshabbal, friss eperrel, citromfűvel, vagy mentával díszítjük.
Nekem volt pár szem ribizli ezért azt tettem a tetejére.
Gyors diétás gyümölcsleves
2017 június 5. | Szerző: cseveg
Felhasználható bármilyen mirelit, vagy idény gyümölcs. Hozzávalók: 4 személyre 50 dkg gyümölcs, (eper, meggy, cseresznye, ribizli, őszibarack) 1/2 cs vanília puding 4 dl 1.5 %-os tej, vagy 4 dl kókusztej, esetleg rizstej. ízlés szerint Xilit édesítő 1 cs vaníliás cukor, vagy valódi vanília pép (egy rúd vanília kikapart közepe ) 2db közepes tojás fehérje 5dl víz késhegynyi fahéj por Elkészítés: A tojást szét választjuk a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. ( A sárgájákat lefóliázva hűtőbe tesszük, 1-2 napig felhasználható!) A tejet felfőzzük, xilittel, vagy más édesítővel és vaníliával ízesítjük. A felvert tojásfehérje habból kanálnyi adagokat szaggatunk a forró tejbe, kicsit főzzük, megfordítjuk a másik oldalát is főzzük néhány másodpercig,majd szűrő tálra szedjük. A gyümölcsöt megmossuk, felaprítjuk, 5-10 dkg -ot félre teszünk a díszítéshez, a többit feltesszük a forrásban lévő vízbe. 2 percig főzzük a fahéjjal, édesítővel ízesítjük, közben abba a tejbe, amiben megfőztük a tojásfehérjéket,ha kihűlt, elkeverjük a pudingport, átszűrve a megfőtt gyümölcsre öntjük, és összeforraljuk. A gyümölcslevest tálkákba töltjük, hagyjuk kihűlni. Tálalásnál tetejére rakjuk a tojáshabot, és a nyers gyümölcsökkel díszítjük. Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, ne főzzük túl a gyümölcsöket! Aki a tojásra is érzékeny, sajnos a habgaluskáról is le kell mondjon.
Ehető tökvirágba töltött brokkoli
2017 október 11. | Szerző: cseveg
Lassan betakarítjuk a termőföldekről a sütőtököt, de még sok gyönyörű, tölcsér alakú virágot találhatunk, amit bátran leszedhetünk, hiszen az őszi hidegek miatt úgysem fog termést hozni, de a szép sárga kelyheket megtöltve, igazán különleges ételt tehetünk az asztalra.
Hozzávalók: Személyenként 3 db tökvirág
2 db tojás
5dkg finom liszt
10dkg zsemlemorzsa
15dkg kókusz olaj
ízlés szerint só,
őrölt bors,
A brokkolikrémhez:
30dkg brokkoli
1 kanál liszt
3dkg vaj
1dl főzőtejszín
10 dkg kemény sajt
2 evőkanál tejföl
ízlés szerint só,
őrölt gyömbér
Elkészítés: A brokkolit megmossuk, gőz fölött puhára pároljuk, ízesítjük, majd botmixerrel krémesre dolgozzuk. A sajtot lereszeljük. A vajat megolvasztjuk, bele tesszük a lisztet, rózsaszínre pirítjuk. Összekeverjük a brokkoli pürével, a tejszínnel, beízesítjük,majd egy forralással besűrítjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd bele keverjük a sajtot.
A tökvirágokat leöblítjük, kivágjuk a hosszú bibét a közepéből, a vizet lerázzuk róla, és a brokkolikrémből egy kisebb kanálnyit a virág kelyhekbe teszünk, majd kicsit összefogva a virágot panírozzuk az előkészített lisztben, tojásban, zsemlemorzsában, majd forró kókusz olajban aranysárgára kisütjük, végül konyhai papírtörlőre szedjük.
A maradék brokkoli krémet a tejföllel lágyabbra keverjük, és mártogatósként adjuk asztalra
Oldal ajánlása emailben
X