Spárga szűzérmébe töltve.
2016 április 18. | Szerző: cseveg
Itt a tavasz, egyre több zöldséghez tudunk hozzájutni. Nagy kedvencem a spárga. Most egy sertés szűzbe csomagolt spárga elkészítésének leírását osztom meg.
Szükség lesz 4 személy részére:
1 darab szűzpecsenye(szűzérme)
8 szelet bacon szalonna
8dkg vaj
4 szelet trappista
1 csokor friss spárga
Ízlés szerint só, őrölt bors,őrölt gyömbér, kakukkfű.
Elkészítés: A húst 4 részre vágjuk, és húsverővel két tenyérnyi nagyságúra kiklopfoljuk.Sózzuk, borsozzuk, gyömbért szórunk rá, majd egy szelet vajat terítünk a húsra. A megmosott, zsenge spárgából 4 db-ot a húsra helyezünk, a kilógó keményebb részt levágjuk.A spárgákra rátesszük a sajtszeletet, és felcsavarjuk a hússal, majd 2 szelet bacon szalonnával is körbecsavarjuk. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, külső oldalukat is fűszerezzük, megszórjuk morzsolt kakukkfűvel majd vajszeleteket rakunk a húsokra. 200C°-os sütőben alufólia alatt 45 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még 15 percig pirítjuk.
Kakaós kalács.
2016 április 12. | Szerző: cseveg
10 dkg kukoricaliszt
3 dkg élesztő
késhegynyi só,
2 evőkanál cukor,vagy cukorpótló(pld: Xilit)
3 dl tej
8dkg vaj
3 dkg kakaópor
2 kanál porcukor vagy (Xilit)
1 cs vanília cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart közepe
2 tojás
Elkészítés? A tejet meglangyosítjuk,beletesszük a 2 kanál cukrot, és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni(megkelni). A liszteket egy kelesztőtálba szitáljuk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a sót, 1 egész tojást és a másik tojás felét,majd jól összedolgozzuk a tésztát. Amikor már kezd a kezünkről a tészta leválni, a megolvasztott vajat, is beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik. Akkor kétfelé osztjuk a tésztát, egyik felét a tálban hagyjuk kelni, a másikat újabb tálba tesszük, ebbe keverjük a kakaót, és a 2 kanál porcukrot, majd jól kidagasztjuk. Ezt is kelesztjük. Amikor duplájára növekedtek a tészták, gyúrólapra tesszük a kakaós tésztát, kinyújtjuk, majd egy lisztezett tepsi hátuljára vagy tálcára tesszük, és a fehér tésztát is kinyújtjuk. A két tészta lehetőleg egyforma méretű legyen! A fehér tésztát ráhelyezzük a gyúrótáblára, a kakaós tésztát a fehér tésztára tesszük, és együtt feltekerjük. Kiolajozott formába rakjuk, a maradék tojással lekenjük, majd kelesztjük. Előmelegített sütőben 200C°-on 35-40 percig sütjük, a sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk.
Túrórudi torta
2016 április 10. | Szerző: cseveg
3db tojás
1 kanál víz,csipet só
3 csapot evőkanál liszt
3 csapott evőkanál étkezési keményítő
3 kanál kristálycukor
1/2 cs sütőpor
Túrókrémhez:
25 dkg tehéntúró
10dkg vaj
20 dkg cukor
1 cs vanília puding
2.5 dl tej
1 cs vaníliacukor,
1 citrom reszelt héja
Szükségünk lesz még málnalekvárra, és 10 dkg étcsokoládéra 5 dkg vajra.
Elkészítés:
A tojást a vízzel, és a cukorral habosra keverjük, belerakjuk a lisztet, keményítőt, sütőport, és zsírozott, lisztezett kapcsos tortaformában 180 C°-on 40-45 percig sütjük. Amikor kihűlt a piskóta kétfelé vágjuk. Közben megfőzzük a pudingot a tejjel, majd gyakran kevergetve kihűtjük, és a cukorral, túróval, ízesítőkkel és a vajjal krémesre keverjük. A piskóta alsó felét megkenjük a málnalekvárral, rátesszük a pudingos túrókrémet, és betakarjuk a piskóta másik felével. A vajat és az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a piskóta tetejére öntjük. Hűtőben tároljuk, bár nem lesz sok ideje, mert hamar elfog fogyni.
Megjegyzés: Olyan túrót vásároljunk, ami nem tocsog a savótól, mert akkor a túrókrém nagyon lágy lesz.A puding is sűrű kell legyen, hogy összefogja a túrót.
Müzli korongok
2016 április 10. | Szerző: cseveg
Nagyon finom müzli korong, gyerkőcök bátran elvihetnek tízóraira.
10dkg kókuszreszelék
2 evőkanál sós napraforgó
1 teás kanál fahéj
2 evőkanál méz
1 tojás
1/2 kanál olvasztott kókuszzsír
1evőkanál őrölt lenmag
1 evőkanál szezámmag.
Elkészítés: A kókuszreszeléket kávédarálóban ledaráljuk, egy tálba tesszük az összes hozzávalókkal, és összegyúrjuk. Kicsit hűtőbe rakjuk, majd a tepsibe sütőpapírt teszünk, és kis gombócokat sodrunk a tenyerünkben, kicsit ellapítjuk, és a tepsibe rakjuk. Villával lelapítjuk a korongokat, és 180C°-on 15-20 percig sütjük.
Megjegyzés: A recept eredeti leírása a http//babette-babettefz.blogspot.hu oldalon található /kókuszos gabona reggeli címen/
Sárgarépa főzelék felnőtteknek.
2016 április 8. | Szerző: cseveg
Sokan vagyunk, akik a klasszikus, édes, bébinek való sárgarépa főzeléket nem kedvelik. Én egy igazán felnőtteknek való főzelékkel meggyőztem a férjem.
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1 evőkanál vaj
1kávés kanál só
késhegynyi őröltbors
késhegynyi őröltgyömbér
késhegynyi cayenbors
3 cikk fokhagyma
1 kanál liszt
1 dl tejföl
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a vajon pároljuk, közben kicsi vizet adunk hozzá, nehogy leégjen. Belerakjuk a fűszereket, és puhára dinszteljük, majd botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, ráöntjük a répapürére, és összeforraljuk.
Tejmentes sütemény
2016 március 20. | Szerző: cseveg
Hozzávalók a tésztához:
4 db tojás
3 evőkanál víz
1 evőkanál rétesliszt
2 evőkanál finomliszt
5 dkg darált dió
1/2 sütőpor
csipet só
Krém:
1 csomag csokoládépuding
5 dkg étcsokoládé
5 dkg darált dió
2 dl rizstej, vagy kókusztej
1 dl víz
15dkg porcukor
10 dkg kókuszzsír
1 cs vaníliacukor, vagy 1 db vaníliarúd
Habsapkás ragasztott linzer
2016 február 28. | Szerző: cseveg
30 dkg liszt
20 dkg vaj
3db tojássárgája
10dkg porcukor
1cs vaníliacukor
Habsapka hozzávalói:
3db tojás fehérje
20dkg porcukor
Összeragasztáshoz : sárgabarack, vagy málna lekvár
Elkészítés: A lisztet, vajat tojássárgákat, porcukrot, vaníliacukrot összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, majd fél cm vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megszámoljuk, az egyik felét megsütjük, amíg sül az első adag, a tojásfehérjéből, és porcukorból kemény habot verünk, majd nyomózsákkal kis kalapokat nyomunk a másik adag kiszúrt tészta tetejére. 180C°-on 12-15 percig sütjük. Ha kihűlt a sima tésztakorongokat lekvárral megkenjük, és egy habsapkás koronggal összeragasztjuk.
Megjegyzés: Szórhatunk rá kevés darált diót.
Húsvéti kalács szirokkal.
2016 február 22. | Szerző: cseveg
Sok helyen a sárga túrót szirokként ismerjük.
A kalács hozzávalói:
80dkg finomliszt
20 dkg kukoricaliszt
5dkg élesztő
1 cs vanília cukor
3 kanál kristály cukor
csipet só
5dl tej
2 tojás
10 dkg vaj
Elkészítés: 2 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot, az élesztőt, és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, és beletesszük a vaníliacukrot. A tojásokat villával felverjük, egy kicsit félre teszünk belőle a tészta kenéséhez, a többit a tésztába. Egy csipet sóval,és igény szerint a maradék tejjel jól kidagasztjuk a tésztát. Amikor elválik a kezünkről és táltól a tészta, beletesszük az olvasztott vajat, és azzal is jól kidolgozzuk. Kelesztés után lisztezett deszkára tesszük, négy cipót formálunk belőle, és hosszú rudakat sodrunk belőlük. Négyes fonással összefonjuk. A tepsit beolajozzuk, egy befőttes üveget körbe kenünk olajjal, a tepsi közepére állítjuk. A megfont kalácstésztával az üveget körbe fonjuk, és a tésztát lekenjük a maradék tojással. Kelesztjük, majd a sütőt 200C°-ra felforrósítjuk. Az üveget óvatosan, kicsit megcsavarva eltávolítjuk a tészta közepéből, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsot. A maradék tésztából kis kosárkákat formázunk, ebben tesszük asztalra a főtt, megtisztított tojásokat. A koszorúba csak húsvét reggelén tegyük a szirkot ( sárga túrót). Tejtermék lévén felhasználásig ajánlott hűtőben tárolni.
Szirok készítése:
1 liter tej
3 kanál cukor
1cs vaníliás cukor
10 db tojás
ízlés szerint mazsola, de nem mindenki szereti ,ezért elhagyható
Elkészítés:
A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliával, a tojásokat villával felverjük, belekeverjük a tejbe, és addig keverjük, amíg a tojás kicsapódik a tejből (túrósodik). Ha szeretnénk, beletehetjük a mazsolát, majd sűrű szövésű kendőbe öntjük, és kipréseljük belőle a levet. Gömb alakú formára igazítjuk, az ünnep reggelén a kalács közepébe téve tálaljuk
A mazsolát felhasználás előtt mindig mossuk meg több vízben.
Laktóz és gluténmentes finom sütemény.
2016 február 22. | Szerző: cseveg
4 tojás
5dkg darált dió
3kanál meleg víz
fél cs sütőpor
4 kanál cukor(lehet barna cukor)
2 kanál kukoricaliszt
2 kanál kukoricakeményítő
Krém:
2 evőkanál kukoricakeményítő
5dkg étcsokoládé
2dl rizs, vagy kókusztej
2-3 kanál barna cukor
10 dkg kókuszzsír
5 dkg darált dió
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket 2 kanál cukorral és 1 kanál vízzel habosra keverjük. A tojás sárgáit 2 kanál vízzel 2 kanál cukorral is kikeverjük. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, sütőport, keményítőt, darált diót.
Először a sárga masszát vegyítjük a szárazanyagokkal, majd óvatosan belekeverjük a fehér habot, és sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe vékonyan elsimítjuk a tésztát. 200C°-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 160C°-ra és még 10-15 percig sütjük.
Krém:
A tejet felforrósítjuk, beletesszük a csokoládét, cukrot, a vízben elkeverjük a keményítőt, és sűrű krémet főzünk. Lefedve hagyjuk kihűlni. A kókuszzsírt belekeverjük a hideg pudingba, habosra keverjük a krémet, és a végén beletesszük a darált diót, hosszában kétfelé vágjuk a tésztát, megkenjük a krémmel az alsó lapot. Rátesszük a felső lapot, egy kanálnyi krémet kenünk a tetejére, és meghintjük csokoládé reszelékkel.
Megjegyzés: A piskóta habot könnyebb felverni, ha meleg vizet teszünk hozzá, sőt a tojásból is kevesebb kell,ha vízzel pótoljuk.
A puding krémet mindig takarjuk le amíg hűtjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Ezzel elkerülhetjük, hogy darabos, szemcsés legyen a krém.
Lúdláb torta.
2016 június 18. | Szerző: cseveg
Hozzávalók: Piskótához: 4db tojás, 2evőkanál víz 2,5 dkg jó minőségű kakaópor 16 dkg liszt 16 dkg cukor fél csomag sütőpor Krémhez:20 dkg jó minőségű étcsokoládé 4dl felverhető tejszín, 10 dkg porcukor Tetejére:10 dkg étcsokoládé 5dkg vaj fél dl tej Elkészítés: A piskótát a szokásos módom elkészítjük, és hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, beletesszük a cukrot,az étcsokit beletördeljük, és folyamatos keveréssel kihűtjük, majd hűtőben tovább hűtjük.Ha jól kihűlt, habosra keverjük, és a piskótára simítjuk. Tetejére gőz fölött összeolvasztjuk az étcsokit, vajat, tejet, kicsit hagyjuk kihűlni, majd rákenjük a krém tetejére.Oldal ajánlása emailben
X