Lúdláb torta.

2016 június 18. | Szerző:

IMG_20160611_174535IMG_20160611_174317Hozzávalók: Piskótához: 4db tojás, 2evőkanál víz 2,5 dkg jó minőségű kakaópor 16 dkg liszt 16 dkg cukor fél csomag sütőpor Krémhez:20 dkg jó minőségű étcsokoládé 4dl felverhető tejszín, 10 dkg porcukor Tetejére:10 dkg étcsokoládé 5dkg vaj fél dl tej Elkészítés: A piskótát a szokásos módom elkészítjük, és hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, beletesszük a cukrot,az étcsokit beletördeljük, és folyamatos keveréssel kihűtjük, majd hűtőben tovább hűtjük.Ha jól kihűlt, habosra keverjük, és a piskótára simítjuk. Tetejére gőz fölött összeolvasztjuk az étcsokit, vajat, tejet, kicsit hagyjuk kihűlni, majd rákenjük a krém tetejére.
Címkék:

Spárga szűzérmébe töltve.

2016 április 18. | Szerző:

IMG_20160418_120943IMG_20160418_211332Itt a tavasz, egyre több zöldséghez tudunk hozzájutni. Nagy kedvencem a spárga. Most egy sertés szűzbe csomagolt spárga elkészítésének leírását osztom meg.

Szükség lesz 4 személy részére:

1 darab szűzpecsenye(szűzérme)

8 szelet bacon szalonna

8dkg vaj

4 szelet trappista

1 csokor friss spárga

Ízlés szerint só, őrölt bors,őrölt gyömbér, kakukkfű.

Elkészítés: A húst 4 részre vágjuk, és húsverővel két tenyérnyi nagyságúra kiklopfoljuk.Sózzuk, borsozzuk, gyömbért  szórunk rá, majd egy szelet vajat terítünk a húsra. A megmosott, zsenge spárgából 4 db-ot a húsra helyezünk, a kilógó keményebb részt levágjuk.A spárgákra rátesszük a sajtszeletet, és felcsavarjuk a hússal, majd 2 szelet bacon szalonnával is körbecsavarjuk. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, külső oldalukat is fűszerezzük, megszórjuk morzsolt  kakukkfűvel majd vajszeleteket rakunk a húsokra.  200C°-os sütőben alufólia alatt 45 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még 15 percig pirítjuk.

 

Címkék:

Kakaós kalács.

2016 április 12. | Szerző:

IMG_20160412_122752 IMG_20160412_122532Házi foszlós kakaós kalács.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

10 dkg kukoricaliszt

3 dkg élesztő

késhegynyi só,

2 evőkanál cukor,vagy cukorpótló(pld: Xilit)

3 dl tej

8dkg vaj

3 dkg kakaópor

2 kanál porcukor vagy (Xilit)

1 cs vanília cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart közepe

2 tojás

Elkészítés? A tejet meglangyosítjuk,beletesszük a 2 kanál cukrot, és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni(megkelni). A liszteket egy kelesztőtálba szitáljuk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a sót, 1 egész tojást és a másik  tojás felét,majd jól összedolgozzuk a tésztát. Amikor már kezd a kezünkről a tészta leválni, a megolvasztott vajat, is beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik.  Akkor kétfelé osztjuk a tésztát, egyik felét a tálban hagyjuk kelni, a másikat újabb  tálba tesszük, ebbe keverjük a kakaót, és a 2 kanál porcukrot, majd jól kidagasztjuk. Ezt is kelesztjük. Amikor duplájára növekedtek a tészták, gyúrólapra tesszük a kakaós tésztát, kinyújtjuk, majd egy lisztezett tepsi hátuljára vagy tálcára tesszük, és a fehér tésztát is kinyújtjuk. A két tészta lehetőleg egyforma méretű legyen! A fehér tésztát ráhelyezzük a gyúrótáblára, a kakaós tésztát a fehér tésztára tesszük, és együtt feltekerjük. Kiolajozott formába rakjuk, a maradék tojással lekenjük, majd kelesztjük. Előmelegített sütőben 200C°-on 35-40 percig sütjük, a sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk.

Címkék:

Túrórudi torta

2016 április 10. | Szerző:

IMG_20160417_172242IMG_20160409_104943IMG_20160409_111351

3db tojás

1 kanál víz,csipet só

3 csapot evőkanál liszt

3 csapott evőkanál étkezési keményítő

3 kanál kristálycukor

1/2 cs sütőpor

Túrókrémhez:

25 dkg tehéntúró

10dkg vaj

20 dkg cukor

1 cs vanília puding

2.5 dl tej

1 cs vaníliacukor,

1 citrom reszelt héja

Szükségünk lesz még málnalekvárra, és 10 dkg étcsokoládéra 5 dkg vajra.

Elkészítés:

A tojást a vízzel, és a cukorral habosra keverjük, belerakjuk a lisztet, keményítőt, sütőport, és zsírozott, lisztezett kapcsos tortaformában 180 C°-on 40-45 percig sütjük. Amikor kihűlt a piskóta kétfelé vágjuk. Közben megfőzzük a pudingot a tejjel, majd gyakran kevergetve kihűtjük, és a cukorral, túróval, ízesítőkkel és a vajjal krémesre keverjük. A piskóta alsó felét megkenjük a málnalekvárral, rátesszük a pudingos túrókrémet, és betakarjuk  a  piskóta másik felével. A vajat és az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a piskóta tetejére öntjük. Hűtőben tároljuk, bár nem lesz sok ideje, mert hamar elfog fogyni.

Megjegyzés: Olyan túrót vásároljunk, ami nem tocsog a savótól, mert akkor a túrókrém nagyon lágy lesz.A puding is sűrű kell legyen, hogy összefogja a túrót.

 

 

 

Címkék:

Müzli korongok

2016 április 10. | Szerző:

IMG_20160409_161910IMG_20160409_110710Nagyon finom müzli korong, gyerkőcök bátran elvihetnek tízóraira.

Hozzávalók:

10dkg kókuszreszelék

2 evőkanál sós napraforgó

1 teás kanál fahéj

2 evőkanál méz

1 tojás

1/2 kanál olvasztott kókuszzsír

1evőkanál őrölt lenmag

1 evőkanál szezámmag.

Elkészítés: A kókuszreszeléket kávédarálóban ledaráljuk, egy tálba tesszük az összes hozzávalókkal, és összegyúrjuk. Kicsit hűtőbe rakjuk, majd a tepsibe sütőpapírt teszünk, és kis gombócokat sodrunk a tenyerünkben, kicsit ellapítjuk, és a tepsibe rakjuk. Villával lelapítjuk a korongokat, és 180C°-on 15-20 percig sütjük.

Megjegyzés: A recept eredeti leírása a http//babette-babettefz.blogspot.hu oldalon található /kókuszos gabona reggeli címen/

 

Címkék:

Sárgarépa főzelék felnőtteknek.

2016 április 8. | Szerző:

Sokan vagyunk, akik a klasszikus, édes, bébinek való sárgarépa főzeléket nem kedvelik. Én egy igazán felnőtteknek való főzelékkel meggyőztem a férjem.

Hozzávalók:

50 dkg sárgarépa

1 evőkanál vaj

1kávés kanál só

késhegynyi őröltbors

késhegynyi őröltgyömbér

késhegynyi cayenbors

3 cikk fokhagyma

1 kanál liszt

1 dl tejföl

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a vajon pároljuk, közben kicsi vizet adunk hozzá, nehogy leégjen. Belerakjuk a fűszereket, és puhára dinszteljük, majd botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, ráöntjük a répapürére, és összeforraljuk.

Címkék:

Tejmentes sütemény

2016 március 20. | Szerző:

Hozzávalók a tésztához:

4 db tojás

3 evőkanál víz

1 evőkanál rétesliszt

2 evőkanál finomliszt

5 dkg darált dió

1/2 sütőpor

csipet só

Krém:

1 csomag csokoládépuding

5 dkg étcsokoládé

5 dkg darált dió

2 dl rizstej, vagy kókusztej

1 dl víz

15dkg porcukor

10 dkg kókuszzsír

1 cs vaníliacukor, vagy 1 db vaníliarúd

 

Címkék:

Habsapkás ragasztott linzer

2016 február 28. | Szerző:

IMG_20160228_105718IMG_20160228_112104Hozzávaló a tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

3db tojássárgája

10dkg porcukor

1cs vaníliacukor

Habsapka hozzávalói:

3db tojás fehérje

20dkg porcukor

Összeragasztáshoz :  sárgabarack, vagy málna lekvár

Elkészítés: A lisztet, vajat tojássárgákat, porcukrot, vaníliacukrot összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, majd fél cm vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megszámoljuk, az egyik  felét megsütjük,  amíg sül az első adag, a tojásfehérjéből, és porcukorból kemény habot verünk, majd  nyomózsákkal kis kalapokat nyomunk a másik adag kiszúrt tészta tetejére. 180C°-on 12-15 percig sütjük. Ha kihűlt a sima  tésztakorongokat lekvárral megkenjük, és egy habsapkás koronggal összeragasztjuk.

Megjegyzés: Szórhatunk rá kevés darált diót.

Címkék:

Húsvéti kalács szirokkal.

2016 február 22. | Szerző:

IMG_20160211_115605IMG_20160211_095508

Sok helyen a sárga túrót szirokként ismerjük.

A kalács hozzávalói:

80dkg finomliszt

20 dkg kukoricaliszt

5dkg élesztő

1 cs vanília cukor

3 kanál kristály cukor

csipet só

5dl tej

2 tojás

10 dkg vaj

Elkészítés:  2 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot, az élesztőt, és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, és beletesszük a vaníliacukrot. A tojásokat villával felverjük, egy kicsit félre teszünk belőle a tészta kenéséhez, a többit a tésztába. Egy csipet sóval,és igény szerint a maradék tejjel jól kidagasztjuk a tésztát. Amikor elválik a kezünkről és táltól a tészta, beletesszük az olvasztott vajat, és azzal is jól kidolgozzuk. Kelesztés után lisztezett deszkára tesszük, négy cipót formálunk belőle, és hosszú rudakat sodrunk belőlük. Négyes fonással összefonjuk. A tepsit beolajozzuk, egy befőttes üveget körbe kenünk olajjal, a tepsi közepére állítjuk. A megfont kalácstésztával az üveget körbe fonjuk, és a tésztát lekenjük a maradék tojással. Kelesztjük, majd a sütőt 200C°-ra felforrósítjuk. Az üveget óvatosan, kicsit megcsavarva eltávolítjuk a tészta közepéből, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsot. A maradék tésztából kis kosárkákat formázunk, ebben tesszük asztalra a főtt, megtisztított tojásokat. A koszorúba csak  húsvét reggelén tegyük a szirkot ( sárga túrót). Tejtermék lévén felhasználásig ajánlott hűtőben tárolni.

Szirok készítése:

1 liter tej

3 kanál cukor

1cs vaníliás cukor

10 db tojás

ízlés szerint mazsola, de nem mindenki szereti ,ezért elhagyható

Elkészítés:

A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliával, a tojásokat villával felverjük, belekeverjük a tejbe, és addig keverjük, amíg a tojás kicsapódik a tejből (túrósodik). Ha szeretnénk, beletehetjük a mazsolát, majd sűrű szövésű kendőbe öntjük, és kipréseljük belőle a levet. Gömb alakú formára igazítjuk, az ünnep reggelén a kalács közepébe téve tálaljuk

A mazsolát felhasználás előtt mindig mossuk meg több vízben.

Címkék:

Laktóz és gluténmentes finom sütemény.

2016 február 22. | Szerző:

IMG_20160221_162502Hozzávalók a tésztához:

4 tojás

5dkg darált dió

3kanál meleg víz

fél cs sütőpor

4 kanál cukor(lehet barna cukor)

2 kanál kukoricaliszt

2 kanál kukoricakeményítő

Krém:

2 evőkanál kukoricakeményítő

5dkg étcsokoládé

2dl rizs, vagy kókusztej

2-3 kanál barna cukor

10 dkg kókuszzsír

5 dkg darált dió

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket 2 kanál cukorral és 1 kanál vízzel habosra keverjük. A tojás sárgáit 2 kanál vízzel 2 kanál cukorral is kikeverjük. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, sütőport, keményítőt, darált diót.

Először a sárga masszát vegyítjük a szárazanyagokkal, majd óvatosan belekeverjük a fehér habot, és sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe vékonyan elsimítjuk a tésztát. 200C°-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 160C°-ra és még 10-15 percig sütjük.

Krém:

 A tejet felforrósítjuk, beletesszük a csokoládét, cukrot, a vízben elkeverjük a keményítőt, és sűrű krémet főzünk. Lefedve hagyjuk kihűlni. A kókuszzsírt belekeverjük a hideg pudingba, habosra keverjük a krémet, és a végén beletesszük a darált diót, hosszában kétfelé vágjuk a tésztát, megkenjük a krémmel az alsó lapot. Rátesszük a felső lapot, egy kanálnyi krémet kenünk a tetejére, és meghintjük csokoládé reszelékkel.

Megjegyzés: A piskóta habot könnyebb felverni, ha meleg vizet teszünk hozzá, sőt a tojásból is kevesebb kell,ha vízzel pótoljuk.

A puding krémet mindig takarjuk le amíg hűtjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Ezzel  elkerülhetjük, hogy darabos, szemcsés legyen a krém.

Címkék:

Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

sütemények

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 27178

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!