Majdnem rakott burgonya, de annál azért jobb.
2017 március 7. | Szerző: cseveg
Hozzávalók 4 személyre: 6 db jó nagy burgonya (csak olyan fajta, ami biztosan nem fő szét!) 12db vékonyra szeletelt gépsonka 3 db főtt tojás 2 dl tejföl 2 evőkanál tejszín 10 dkg reszelt sajt só, késhegynyi őrölt bors olaj az edény kenéséhez 5 dkg vaj kevés ketcup Elkészítés: A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, két végét mint egy kis kalapot levágjuk, félre tesszük, aztán a burgonyákat még kétfelé vágjuk, és sós vízben, forrástól számítva 5 percig főzzük, majd belerakjuk a kis kalapokat, és további 10 percig főzzük. (Vigyázzunk, nehogy szétfőzzük!) Egy szűrő segítségével óvatosan leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A leszűrt burgonya levében megfőzzük a tisztára mosott tojásokat,(5 perc) majd hideg vízbe szedjük. A kihűlt tojásokat megtisztítjuk, tojás szeletelővel felvágjuk. A sonkát kivesszük a hűtőszekrényből, tányérra tesszük, és minden szeletet négy felé vágunk. A tejfölt krémesre keverjük a tejszínnel, sóval, borssal. (Ha nincs tejszín, kefírrel is lágyíthatjuk a tejfölt) A főtt burgonyák egyik végét kanállal kivájjuk, bele teszünk egy kávéskanál tejfölt, beletömködünk 4 kocka sonkát, tetejére 1 tojás karikát helyezünk, ismét egy kicsi tejfölt, és befedjük a burgonya kalapkákkal. Kizsírozott hőálló tálba rakjuk, olvasztott vajjal lekenjük a burgonyákat, reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor kínálhatjuk tejföllel, ketcuppal. A kivájt burgonyadarabokat sem dobjuk ki, a maradék sós vajjal összekeverjük, a sütő edény közepébe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, együtt sütjük a töltött burgonyákkal.Húsleves újragondolva kölessel.
2017 március 7. | Szerző: cseveg
Sokan vagyunk, akik ragaszkodunk az elmaradhatatlan vasárnapi húsleveshez, de mindig marad annyi leves, hogy még hétfőn is azt kell ennünk. Most egy olyan változatot mutatok be, amivel kicsit mássá, különlegesebbé tehetjük kedvenc levesünket. Hozzávalók 4 személyre: 1 liter húsleves 1 liter víz 40 dkg burgonya 2 evőkanál bio köles 1 mokkás kanál kurkuma késhegynyi cayen bors 1 db zeller szál, vagy lestyán szál, (télen szárított ) 1 csokor petrezselyem zöld ( télen szárított) ízlés szerint só Elkészítés: A levest a vízzel feltesszük főzni, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, a forró levesbe tesszük. Bele rakjuk a kölest, a fűszereket, a zöld leveleket, és 20 perc alatt készre főzzük. Megjegyzés: A friss zöldeket kössük össze, és főzés után vegyük ki a levesből. Ha szárított zöldekkel fűszerezünk tegyük teatojásba, hogy tiszta maradjon a leves.Teljes kiőrlésű pogácsa.
2017 március 5. | Szerző: cseveg
300gr teljes kiőrlésű rozsliszt
300gr BL55 finomliszt
100gr búzakorpa
100gr zabkorpa
100gr kukoricaliszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor, vagy édesítő,
1 mokkás kanál őrölt kömény
1 evőkanál őrölt lenmag
1 evőkanál szezámmag
2 dl tej
1 tojás
olaj a tepsi kikenéshez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy kis edényben,beletesszük az édesítőt, bele morzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő megkel, egy nagyobb tálba rakjuk a száraz hozzávalókat, kézzel jól elkeverjük, a sót felolvasztjuk 1 dl langyos vízben. Az élesztőt ráöntjük a lisztes keverékre, majd a sós vizet, és dagasztani kezdjük. Egy rugalmas tésztát kell kapjunk, ezért kevés langyos vizet adagolunk addig, amíg elérjük a kívánt állagot. Akkor jó a tészta, amikor a kezünkről, és a dagasztó tál oldaláról kezd leválni a tészta. Tetejét beszórjuk kevés liszttel, jól lelapogatjuk, konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára öntjük, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval (6 cm átmérőjű) kiszúrjuk, tojással lekenjük, kiolajozott tepsiben ismét kelesztjük.
Előmelegített 200°C -on 30 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből konyharuhát borítunk rá, hogy puha maradjon.
Megjegyzés: Ha nagyobb, 10 cm átmérőjű pohárral szúrjuk ki a tésztát, másnap,kettévágva nagyon jó szendvicseket készíthetünk belőle, feltéve, hogy marad még.
Puncskocka
2017 február 26. | Szerző: cseveg
5db tojás
csipet só
1/2 cs sütőpor
2 kanál melegvíz
20dkg cukor
18dkg finom liszt
Krém:
2 cs főzhető puncs pudingpor
6dl tej
20dkg vaj
25 dkg porcukor + a szóráshoz egy evőkanálnyi
szükség lesz még 1 csomag babapiskótára,
1 dl főzött kávéra 5 cl rumra
gyerekek esetén: rumaromára, és 1dl tejre
Elkészítés:
A tojásokat külön tálba szétválasztjuk, a cukor felét a fehérjébe, a másik felét a tojás sárgájához keverjük, mindkét tálba egy-egy kanál meleg vizet is teszünk, (szaporítja a tojást, hamarabb, és jobban felverődik a hab) majd felverjük, a fehérjét, és a sárgáját is habosra keverjük. A sütőport belekeverjük a lisztbe, a sárgája habbal összekeverjük, és a fele adag tojásfehérjével. Ezt alaposan összekeverjük, majd a másik adag fehérjét már csak óvatosan keverjük bele, nehogy összeessen a hab. 24X38 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, 180 °C.on 35 percig sütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a sütőpapírt, és a piskótát vízszintesen ketté vágjuk.
A krémhez a tej felét feltesszük főzni, a másik felében hidegen elkeverjük a pudingokat, és folyamatos kavarással, csomómentes krémet főzünk. Fóliával letakarva kihűtjük(Így nem lesz bőrös a puding)
Másik edényben kikeverjük a vajat a porcukorral, és a kihűlt pudinggal csomómentes krémmé dolgozzuk.
Közben a babapiskótákat belemártogatjuk a kávés, rumos folyadékba, egy tányérra kirakjuk, nehogy elázzanak.
A piskóta alsó lapjára rakjuk a krém felét, sorban rárakjuk a babapiskótát, majd a krém másik felével betakarjuk, és befedjük a félbe vágott piskóta lappal. Tetejét porcukorral meghintjük. 4×4 cm.es kockára vágva kínáljuk.
Csicsókás müzli cukor nélkül.
2017 február 26. | Szerző: cseveg
Hogy miért érdemes termelni, és fogyasztani?
Mert magas a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, és vas tartalma, de kiemelkedő a réz, króm, mangán, cink,de van benne szelén, bór, B1 B2 és C-vitamin is. Mivel alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók a müzlihez.
20 dkg csicsóka
60gr xilit édesítő
4db tojás
csipet só
80gr dió
80gr kukoricaliszt
80gr kukoricakeményítő
20gr pirított napraforgó
10gr szezámmag
1/2 cs sütőpor
Elkészítés:
A csicsókát meghámozzuk, a legkisebb reszelőn lereszeljük. A tojásokat kétfelé választjuk, a fehérjét csipet sóval felverjük, a sárgájába beletesszük a xilitet, fehéredésig keverjük. A dióbelet, ledaráljuk, egy nagyobb tálba rakjuk, hozzá tesszük a kukoricalisztet, keményítőt, napraforgót, sütőport, a tojások sárgáját, és a fele tojásfehérjét, jól összedolgozzuk, majd a másik rész fehérjét óvatosan hozzákeverjük, és sütőpapírral kibélelt 20×24 cm-es tepsibe öntjük, 190 °C fokos sütőben 40 percig sütjük.
Az egész tepsi sütemény kalória tartalma 1660 cal.
20 szeletre vágva 166 calóriával számolhatunk, ami egy tízórai, vagy uzsonna kiváltására alkalmas, ha édességre vágyunk. Én most pogácsa szaggatóval szúrtam ki néhány korongot.
Diétás almás mákos prósza
2017 január 29. | Szerző: cseveg
A prósza egy szláv eredetű lepény, amit kukoricából készítettek. Én kicsit újragondoltam, átváltoztattam, könnyebbé tettem az almával, és a mákkal. Sokan vagyunk édesszájúak, de egy finom sütemény elfogyasztása után enyhe lelkiismeret furdalást érzünk. Ez a sütemény nem ilyen, nincs benne cukor, és nincs benne fehér liszt, így bátran fogyaszthatják cukorbetegek, gluténérzékenyek. Hozzávalók: 4 db tojás 1dl tej, 4 evőkanál kukoricaliszt 1 evőkanál kukoricakeményítő 4 evőkanál olívaolaj 2 db alma 5dkg mák 4 kanál méz, vagy 4 kanál cukorpótló fél csomag sütőpor 1 cs vaníliacukor, vagy 1 vanília rúd 2 kanál sárgabarack lekvár csipet só Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Másik edényben a tojások sárgáját a mézzel,( cukorpótlóval) tejjel, olajjal kihabosítjuk. Egy tálban összekeverjük a kukoricalisztet, sütőport, vaníliacukrot, vagy a vanília rúdból kikapart velőt, a kukorica keményítőt. Az almát meghámozzuk, nagyobb reszelőn lereszeljük, a mákot megdaráljuk. A hozzávalókat a habosra kevert sárgájához keverjük, majd a fehérjét óvatosan fakanállal beledolgozzuk. Sütőpapírral bélelt 24×38 cm-es tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben 180 °C -on 40-45 percig sütjük. Amikor kihűl a tészta, kifordítjuk a tepsiből, hátuljáról lehúzzuk a sütőpapírt, csillag alakú szaggatóval kiszúrjuk. Közepébe egy kiskanálnyi sárgabarack lekvárt teszünk. Megjegyzés: A tészta állaga a sütés előtt egy sűrű palacsinta tésztának felel meg. Ha túl sűrű tésztát készítünk, nem jön fel a sütemény.Sárgarépás diós tallér
2016 október 23. | Szerző: cseveg
Akinek gyermekei vannak, biztosan ismeri azt a szót, hogy: Nemszeretem! Nehezen tudunk beléjük imádkozni egy sárgarépát, vagy sütőtököt. Sokan a diót, és mákot is elutasítják, pedig a fejlődő szervezetnek szüksége van az olajos magvakra, a karotinban,és A vitaminban gazdag sárgarépára és sütőtökre. Ha másképp nem sikerül, próbáljuk meg ezzel a módszerrel becsempészni táplálékaik közé, egy finom műzlikorong által.
20dkg vaj
20dkg kókuszreszelék
20 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg darált dió
1 kávés kanál szódabikarbóna
1db tojás
1 kávés kanál őrölt fahéj
1 kis doboz kefír
Elkészítés: A répát a legfinomabb reszelőn lereszeljük, egy nagyobb tálba öntjük, hozzá adjuk a tojást, kefírt, olvasztott vajat, és krémesre keverjük. Ezután bele rakjuk a többi hozzávalót, és jól eldolgozzuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. Vizes kézzel kis pogácsákat készítünk, a tepsibe rakjuk,de távolabb helyezzük egymástól,mert sütés közben terebélyesedik. Ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés: A sárgarépa helyett tehetünk reszelt sütőtököt, a dió helyett darált mákot.
Szilvás, fahéjas pite
2016 szeptember 17. | Szerző: cseveg
4db tojás
1kanál melegvíz
15dkg kristálycukor
4kanál étolaj,vagy 4 kanál olvasztott kókuszzsír
fél cs sütőpor
15dkg finomliszt
5dkg kukoricaliszt
1 cs vaníliacukor
a szóráshoz 1 kanál porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A szilvákat kétfelé vágjuk, magjukat kiszedjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, megszórjuk a papírt vaníliacukorral, és a félbevágott szilvákat mint egy sapkát a papírra helyezzük.
A tojásokat külön választjuk, a fehérjét a vízzel felverjük habbá, félretesszük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, beleöntjük az olajat,azzal is összeforgatjuk, majd a tojásfehérje felét, a liszteket,sütőport is összedolgozzuk, végül a maradék tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, csomómentesen elkeverjük, és a félbevágott szilvák tetejére kanalazzuk. Előmelegített sütőben 180 C°-on 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt megfordítjuk a tésztát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és teaszűrő segítségével megszórjuk a porcukorral elkevert őrölt fahéjjal. A cukor elázik a tészta tetején, de a süti finomabb lesz. Aki soknak találja a cukrot, elhagyható, csak a fahéjjal szórja meg.
Megjegyzés: A tojás hamarabb habossá válik, ha 1 kanál meleg vizet adunk hozzá.
A süteményre,,kalácsra tapadt sütőfóliát könnyebben levehetjük, ha kifordítjuk a tepsiből, majd vizes szivaccsal benedvesítjük a papírt. Néhány perc várakozás után könnyedén levehetjük.
Barackos pite.
2016 szeptember 13. | Szerző: cseveg
Olcsó, és gyors süteményt készíthetünk az idénynek megfelelő gyümölcsből. Én most őszibarackból készítettem, de alkalmas a sárgabarack, alma, szilva, cseresznye, meggy, málna, vagy szeder is.
Hozzávalók:
60dkg gyümölcs
4db tojás,
4 kanál kristálycukor, vagy cukorpótló
fél sütőpor
1 evőkanál meleg víz
csipet só,
3kanál olaj
5 evőkanál finomliszt, vagy gluténmentes liszt
1 cs vaníliás cukor
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd az apróra vágott gyümölcsöt a tepsibe rakjuk, és meghintjük a vaníliacukorral. Tojásból, cukorból, sóból, meleg vízből pillanatok alatt kemény habot verünk, belekeverjük az olajat, és fokozatosan, keverőgép nélkül a lisztet, sütőport. A krémet ráöntjük a gyümölcsre, egyenlően elsimítjuk, és előmelegített sütőben 200C°-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Porcukorral meghintve tálaljuk, de a cukor elhagyható.
Gyorsan valami finomat
2017 március 8. | Szerző: cseveg
Vendégek ígérkeznek ebédre, vacsorára, vagy nincs sok időnk, de valami finomat, gyorsan elkészíthető, laktató falatokkal szeretnénk meglepni vendégeinket, vagy családunkat. Nos akkor készítsünk egy burgonyás disznótorost!
4 személyre:
4 szál friss hurka
2 szál frissen töltött nyers kolbász
1.5 kg burgonya
ízlés szerint só,
1 késhegynyi őrölt bors
1/2 dl olívaolaj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, sós vízben feltesszük főzni.
Forrástól számítva 15-percig főzzük, leszűrjük. Vigyázat, nem kell szét főzni! Közben a sütőt előmelegítjük.
Az olajat összekeverjük a sóval, borssal, ráöntjük a leszűrt forró burgonyára, kicsit összerázzuk, majd a sütőtepsiben elsimítjuk. A hurkát, kolbászt a burgonyára helyezzük, és 200°C-on 40-50 percig sütjük.
Tálaláskor a kisült zsírt hagyjuk a sütőedényben, lapátoljuk ki a sülteket, és a burgonyát egy szép pecsenyés tálra, és adjunk mellé csemege uborkát, céklát, vagy másféle savanyúságot.
Előkészítési idő: 30 perc.
Megjegyzés: csak teljesen friss, megbízható helyről vásároljuk a hurkát, kolbászt!
Oldal ajánlása emailben
X