Túro torta

2017 június 4. | Szerző:

Ki ne szeretné a túrós, csokis süteményeket?

Itt egy nagyon finom torta nyári gyümölcsökkel felturbózva.

Hozzávalók: A piskótához:

5 tojás,

5 evőkanál cukor,

5 evőkanál liszt,

2 evőkanál víz,

csipet só,

1/2 cs sütőpor

1 evőkanál étkezési keményítő.

Krém:

50dkg túró

20dkg cukor

1cs vanília cukor

1cs vanília pudingpor

3dl tej

1,2dl víz

25 gr színtelen tortazselé  por, vagy zselatin por

Díszítés: 10dkg tortabevonó

20dkg földi eper, vagy ribiszke

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, fele cukrot és 1kanál vizet a fehérjébe, másik felét a sárgájákhoz keverjük. Mindkét edénybe csipet sót is teszünk, és habosra verjük a fehérjét, sárgáját  külön-külön. Vigyázat, a fehérjét nem szabad kőkeményre verni, mert sütés közben szétpukkadnak a fehérje buborékok! A lisztet, sütőport, keményítőt külön edényben összekeverjük, a kihabosított sárgájákhoz keverjük, a fehérje hab egy részét is hozzákeverjük, majd már nagyon óvatosan a másik felét is a fehérjének. Sütőpapírral bélelt gyümölcstorta formába simítjuk, 200°C -ra melegített sütőbe rakjuk, de rögtön visszavesszük a hőfokot 160°C-ra és 30-35 percig sütjük.

A túrókrémhez a pudingot megfőzzük a tejjel, és 10 dkg cukorral. A túrót  a másik 10dkg cukorral, vaníliával kikeverjük. A kihűlt pudingot összekeverjük a túróval, botmixerrel krémesre turmixoljuk.

A tortazselé port forró vízbe öntjük, (nem főzzük) csak elkeverjük, ha már kezd zselésedni, a túrókrémhez keverjük.

A piskótára rákenjük a túrókrémet, leöntjük olvasztott csokoládéval, és eperrel, ribiszkével, málnával, idény gyümölccsel  díszítjük.   Hűtőben tároljuk, 1-2 óra múlva fogyasztható.

 

 

 

Címkék:

Epres torta

2017 június 4. | Szerző:

Ha nyár, akkor idény gyümölcsökből készítsünk tortát! Ilyen az eper, ribizli, málna, torta. Ezt a csodás eper tortát mindenki kedveli. Hozzávalók: 50 dkg földi eper, díszítéshez tehetünk, epret, málnát, ribizkét, ki-ki ízlése és lehetősége szerint. 25 dkg mascarpone 2 evőkanál 20%-os tejföl 20 dkg cukor, vagy ízlés szerint édesítő 1 cs vanília cukor, vagy kivonat 50 gr  színtelen tortazselé por A piskótához: 5 db tojás 5 evőkanál cukor 5 evőkanál liszt 2 evőkanál víz csipet só 1/2 cs sütőpor 1 evőkanál étkezési keményítő Elkészítés: A tojásokat két edénybe szétválasztjuk, fele cukrot, 1 kanál vizet, csipet sót teszünk, a fehérjébe, ugyan annyit a sárgájákhoz, és habosra keverjük, külön-külön.  A lisztet, sütőport, keményítőt külön edényben összekeverjük, a habosra vert sárgájához adjuk, majd apránként belekeverjük óvatosan a fehérje habot. Gyümölcstorta formát kibéleljük sütőpapírral, és  a krémet belesimítjuk. 200°C -ra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön vissza vesszük a hőfokot 160°C-ra és 30-35 percig sütjük. Az eper krémhez az epret megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, (néhány szép szemet félre teszünk a díszítéshez,) a többit felszeleteljük, lábasba téve, a cukorral együtt kicsit összefőzzük. 3-5 perc!  Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a zselépor felét 2,5 gr-ot, majd rúdmixerrel turmixoljuk krémesre.  Ha lehűlt, bele tesszük a vaníliát, a mascarpónét, tejfölt, krémesre keverjük. Ráhalmozzuk a piskótára, elsimítjuk, eper szemekkel díszítjük, vagy más idény jellegű gyümölccsel, hűtőben tároljuk. (A fotón lévő tortát ribizlivel díszítettem.) Díszíthetjük még tejszínhabbal, vagy leönthetjük a maradék fél csomag tortazselével. 1-2 óra múlva fogyasztható.  
Címkék:

Lepcsánka medvehagymás mártogatóval.

2017 április 27. | Szerző:

Lepcsánka

 lapcsánka, krumplimackó burgonya fánk tócsni.. Tájanként más-más néven ismerjük, de mindenképpen egy egyszerű, gyors, és finom burgonya ételről van szó.

Hozzávalók: 24 db -hoz

40dkg burgonya

25dkg liszt

1db tojás

4cikk fokhagyma

só, őrölt bors ízlés szerint

petrezselyemzöld

késhegynyi szódabikarbóna

étolaj a sütéshez.

A mártogatóshoz:

medvehagyma,

metélőhagyma

tejföl, vagy kefír,

fehér bors

pár csepp citromlé

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük a fokhagymával együtt. (Ha van gyorsaprítónk, akkor nem kell a reszeléssel bajlódni, abban pillanatok alatt felaprítjuk) A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A finom burgonyapéphez hozzákeverjük a lisztet, borsot, sót, tojást,szódabikarbónát, petrezselymet. Egy  mélyebb palacsintasütőbe kevés olajat teszünk, a lágy tésztát kanállal belerakjuk a forró olajba, kicsit ellapítjuk, és mindkét oldalát átsütjük. Papír törlőre kiszedjük, az olajat felitatjuk és mártogatóssal tálaljuk.

A mártogatóshoz a medvehagymát, vagy metélőhagymát apróra vágjuk, a tejfölt kikeverjük kevés majonézzel, sóval, fehér borssal, citromlével, majd összekeverjük a hagymákkal, és a lepcsánkához kínáljuk.

Diétázók készíthetik a mártogatóst kefírrel vagy  joghurttal, ebben az esetben nem teszünk bele citromlevet, és a majonéztől is eltekinthetünk.

Címkék:

Sonkás tészta

2017 április 25. | Szerző:

Akinek még van lefagyasztva húsvéti sonkája ne késlekedjen, mert nagyon kiszárad a fagyasztás alatt, inkább készítsen sonkás tésztát. Hozzávalók: 25dkg sonka,(lehet gépsonka, főtt tarja is) 20 dkg csőtészta 175 gr tejföl 5dkg vaj 15 dkg reszelni való sajt só ízlés szerint friss metélő, vagy medvehagyma   Elkészítés: A tésztát sós vízben puhára főzzük. A sonkát apró kockára vágjuk, a vajon kicsit átpirítjuk. A sajtot egy edénybe reszeljük, hozzákeverjük a tejfölt, a tésztát, a sonkát, kivajazott edénybe rakjuk, és 25-30  perc alatt előmelegített sütőben  200 °C-on megpirítjuk. Tálaláskor apróra vágott metélő, vagy medvehagymával megszórjuk.
Címkék:

Pitypang lekvár

2017 április 23. | Szerző:

100db pitypang virág (Csak zárt helyről szedett pitypang alkalmas, onnan, ahol nincs autó forgalom!)

1liter víz

1kg kristálycukor

A virágokat jól megmossuk, a vízben  5 percig főzzük, többször lenyomjuk egy fakanállal a vízbe. Egy nagyobb üvegbe, vagy porcelán tálba öntjük,  majd hagyjuk lefedve 24 órán át állni. Másnap leszűrjük, visszaöntjük a folyadékot a főzőedénybe, és beletesszük a cukrot. Több órán át, időnként megkeverve, nagyon kicsi lángon gyöngyöztetve besűrítjük. Ha már olyan sűrű mint a méz, kicsi üvegekbe töltjük, jól záródó kupakkal lefedjük, fejre állítjuk, majd meleg takaróban kidunsztoljuk. Télen nagyon jó megfázás ellen, immunerősítőként.

Címkék:

SÓSKASZÓSZ.

2017 április 23. | Szerző:

Visszavonhatatlanul közeledik a tavasz, kibújtak a földből a zöld növények, nálunk a kertben hatalmas csomókban zöldül a sóska, bujkál a spenót, sárgul a pongyola pitypang. Mi is lehetne a vasárnapi ebéd, mint sóskaszósz, a húsleves után. Mivel a család nem kedveli a levesben főtt húst, nagy részét  a kóbor macskuszok eszik meg, de a levesben főtt zöldségeket rántott hússal, sóskaszósszal nagyon szeretjük.

A kertben növő friss pitypangból 5-6 megmosott száracska elősegíti a máj tisztítását, serkenti az epe működését, tisztítja a lépet, és magas a C-vitamin tartalma. Virágából PITYPANG MÉZ készíthető.  (Vigyázat, utak szélén, autóutak közelében nem szabad gyűjteni a kipufogó gázok miatt!)

A sóskaszósz elkészítése:Sokan macerásnak tartják a sóskakészítést. Tisztítás, mosás, passzírozás, sok időt vesz igénybe, de ha van otthon botmixer, nincs szükség passzírozásra, mert a rostos szálakat a mixer jól szétdarabolja.

Hozzávaló:

1/2 kg friss sóska

5dkg vaj

1 evőkanál liszt

kevés só

1 kis doboz (150gr)tejföl, vagy 2 dl tej

ízlés szerint cukor, vagy édesítő

Elkészítés: A sóskát több vízben tisztára mossuk, szárait letépkedjük, szitán lecsöpögtetjük, és a vajon megpároljuk.

Amikor jól összeesett, levesszük a tűzről, a sóskára  tesszük a lisztet, a tejfölt, sót, édesítőt, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ismét visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett összeforraljuk.

 

 

 

Címkék:

Husveti torta

2017 április 16. | Szerző:

HÚSVÉTI TORTA: A piskóta hozzávalói: 5db tojás 15 dkg cukor 12 dkg liszt Krém: 1doboz mascarpone 2cs csoki puding 6dl tej 20dkg porcukor 5dkg étcsokoládé 1 cs vanília Tetejére egy csomag marcipán díszítésként tojáscukor kókuszreszelék, mandulaaroma Elkészítés: A piskótát megsütjük, ha kihűlt három lappá vágjuk. A pudingot megfőzzük, kihűtjük, közben a csokit beleolvasztva kavargatjuk, majd a cukrokkal, és a mascarpónéval finom krémet készítünk, kétfelé osztjuk, és a lapokat megtöltjük. A marcipánt kinyújtjuk, bevonjuk vele a tortát, körbevágjuk. A leeső részekből díszítést készítünk, a kókuszreszeléket meglocsoljuk a mandula aromával, abból készül a “fű” a tortára, a tojáscukorral díszítjük.  
Címkék:

Rakott gombás hústekercs, avagy hogyan használjuk fel a megmaradt főtt húst.

2017 március 27. | Szerző:

Vasárnapi levesben főtt hús felhasználásával készül ez a rakott étel. Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg főtt hús, 30dkg sampion gomba 1fej hagyma 10dkg zsír, vagy 1 dl olaj só, őrölt bors, pirospaprika 10dkg rizs 1.5 dl tejföl, 8dkg reszelni való sajt 8 db kelkáposzta levél. Elkészítés: A kelkáposztáról leveszünk 8 darab levelet, az ereket kivágjuk, és sós vízben puhára pároljuk. Kiszedve a vízből hagyjuk kihűlni. A húst kivesszük a hűtőből, hidegen nagyon kicsi kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk. A zsiradékban megpároljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a gombát, ízesítjük, és zsírjára lesütjük. Ekkor belekeverjük a főtt húst, és még kicsit összesütjük. A rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a gombás, húsos keverékhez adjuk. Ha szükséges még utána ízesítjük. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, a kelkáposzta levelekbe betöltjük a tölteléket, a tűzálló tálba helyezzük, tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintjük. 200°C -ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Megjegyzés: Aki nem akar a kelkáposztával bíbelődni, csak egyszerűen tegye a sütőedénybe a húsos keveréket és süsse 25-30 percig.
Címkék:

Tiramisu kocka

2017 március 12. | Szerző:

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a hagyományos Tiramisut nem merem a gyerekeknek odaadni. mivel a tojásokat nyers állapotban kell beledolgozni. Képzeljétek el, ha a tojás szalmonellával fertőzött, vagy a hűtőben sokáig áll az édesség, és az egész család kap egy jó kis gyomorfertőzést.  Nos én ezt nem merném bevállalni, ezért egy kicsit átalakítottam tartósabb összetevőkkel.

Hozzávalók a tiramisu kockához:

5 db tojás

15dkg cukor, vagy Xilit édesítő,

15 dkg liszt

2 kanál víz

1kanál étolaj

1sütőpor

20dkg sárgabarack lekvár

3dkg darált dió

Krém:

1 doboz (250gr) mascarpone

2dl valódi tejszín

15dkg porcukor vagy édesítő

1 cs vanília

1cs habfixáló

1 kávéskanál kakaópor

Elkészítés:

A tojásokat kétfelé választjuk, mindkét edénybe teszünk egy-egy kanál langyos vizet, majd a cukrot is kétfelé osztjuk, és  habosra keverjük külön a fehérjét, külön a sárgákat. (a víztől gyorsan habosodik a tojás) Egy tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport. A sárga habhoz adjuk az olajat, majd a lisztet, és óvatos keveréssel,apródonként  beledolgozzuk a fehérje habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, 180°C-on 30-35 percig sütjük. Amikor kihűlt a piskóta, megkenjük a baracklekvárral, és rászórjuk a darált diót.

A tejszínt felverjük a cukorral, és a vaníliával, a kész habba beletesszük a habfixálót,  óvatos keveréssel összedolgozzuk a mascarpone-val. A diós piskóta tetejére kenjük a krémet, tetejét por kakaóval meghintjük, és hűtőben 1-2 órán át hűtjük.

Címkék:

Gyorsan valamit ebédre, vacsorára

2017 március 11. | Szerző:

Egy nagytakarítós szombaton azon gondolkodtam, mit főzzek gyorsan, és finomat.

Nem sokáig törhettem a fejem, mert már mindenki éhes volt, sorra nyitogatták a hűtőszekrényt.

A családom nem válogatós, a burgonya jöhet minden mennyiségben, csak legyen egy-két szelet rántott akármi és mindenki elégedett. Benéztem a hűtőszekrénybe. Volt 25 dkg gépsonka, tojás, kókuszzsír, füstölt sajt. Akkor fél óra és kész az ebéd! -jelentettem ki.

Aztán gyorsan előszedtem a hozzávalókat 4 személyre:

1.5 kg burgonya

8 vékonyra szeletelt sajt

16 vékony szeletekre vágott gépsonka,

2 tojás,

só, bors, zsemlemorzsa, liszt

kókuszzsír (olaj is megfelel)

3 dkg vaj

Elkészítés: Egy nagyobb fazékban felteszünk 2 liter vizet forrni, egy mokkás kanál sóval, közben megtisztítjuk a burgonyát, vékony szeletekre vágjuk, beletesszük a vízbe, és 20-25 perc alatt megfőzzük. A tojást villával felverjük, sóval, borssal ízesítjük. A lisztet , zsemlemorzsát külön tányérokra tesszük. A sonkát kikészítjük, két szelet közé egy sajt lapot teszünk, liszt, tojás, zsemlemorzsában megforgatjuk, mélyebb palacsinta sütőben, kókuszzsírban kisütjük. (-nem szükséges annyi zsír, mint a rántott húshoz-) A sonkaszeleteket  mindkét oldalán megsütjük,majd papírtörlőre szedjük, a zsiradékot leitatjuk. A burgonyát leszűrjük, burgonyatörővel összenyomjuk,sóval, vajjal kikeverjük. Tálalhatjuk uborkával, vagy vegyes vágott savanyúval.

Megjegyzés: Egy ügyes gazdasszony tényleg elkészíti 30-40 perc alatt, főleg, ha valaki segít a burgonyát meghámozni.

Hölgyek, Urak! Tessék kipróbálni, indulhat a stopper!

Címkék:

Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

sütemények

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 27178

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!