Sütőtök ahogy én szeretem
2018 február 14. | Szerző: cseveg
Szép vastag sütőtököt válasszunk, és kb másfél óra alatt süssük puhára. Amikor kicsit kihűlt, meghintjük a tányért darált, cukros mákkal, vagy darált dióval. Mivel a sütőtökben rengeteg A, E, D vitamin található, ami zsírban oldódó vitamin, a felszívódáshoz szüksége van a szervezetünknek zsírra, amit a dió, vagy a mák biztosít számunkra, és még fokozzuk is az ízhatást.
Túrós felfújt.
2018 február 4. | Szerző: cseveg




Csicsókás mángold főzelék
2018 január 31. | Szerző: cseveg

Kókuszos golyók
2017 december 5. | Szerző: cseveg



Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa
2017 november 18. | Szerző: cseveg
.
Ezt a pogácsát azoknak ajánlom, akik szeretik a pogácsát, de hajlandóak kicsit módosítani az alapanyagok összetételén.
Hozzávalók:
20dkg teljes kiőrlésű finomliszt
10dkg rozsliszt
10dkg zabliszt
10dkg zabkorpa
5dkg kukoricaliszt
5dkg darált dió
5dkg darált tökmag
késhegynyi őrölt kömény
1 kávéskanál só
3dkg élesztő
2dl tej
1 kávéskanál cukor
10dkg füstölt sajt
1db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, a liszteket, és a többi hozzávalókat meleg vízzel összegyúrjuk,úgy hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva pihentetjük és amikor duplájára kelt, lisztezett gyúrólapra öntjük. 1 cm vékonyra kinyújtjuk, és a fele oldalra reszeljük a sajtot. Az üres oldalt ráhajtjuk, ismét kinyújtjuk, a felére megint sajtot reszelünk, összehajtjuk, majd még egyszer megszórjuk a tészta felét, és ráhajtjuk az üres tésztát. Kicsit kinyújtjuk, kb:2 cm vastagságúra, becsíkozzuk a tetejét, és szaggatjuk. Tenyerünk között megformázzuk a pogácsákat, zsírozott tepsibe rakjuk, tojással lekenjük. 200°C-on 30 percig sütjük. A sütőből kivéve letakarjuk konyharuhával. Ha sokat készítettünk, és úgy látjuk, nem fog elfogyni, kihűlés után csomagoljuk egyenként fehér szalvétába, majd egy jól zárható dobozban tegyük a fagyasztóba. Alkalomadtán néhány órával fogyasztás előtt vegyük ki a fagyasztóból.
Jó tanácsok: Kerüljük a micrót, ne abban melegítsük fel a pogácsákat!
Az élelmiszereket mindig hófehér éttermi szalvétába csomagoljuk, mert a festett szalvéta szép, de a festékanyag nem tesz jót, ha beszívódik az élelmiszerekbe.
Ha mindenképpen meleg pogácsát szeretnénk fogyasztani a lefagyasztott pogácsából, nincs más dolgunk, mint előmelegíteni a melegszendvics sütőt, és felnyitva átmelegíteni mindkét oldalát 1-1 percig.
Diós, tökmagos sütőtök
2017 november 18. | Szerző: cseveg


Mézes puszedli
2017 november 12. | Szerző: cseveg
Hozzávalók:
60dkg finomliszt
25 dkg méz
25 dkg vaj,vagy margarin,
1 evőkanál házi zsír
1 evőkanál tejföl
1 kávéskanál szódabikarbóna
2db közepes tojás
10dkg porcukor
1 csomag mézes fűszerkeverék
1 kávéskanál fahéj
1kávéskanál kakaópor
Tetejére 10dkg jó minőségű csokoládé,
ízlés szerint díszítés (karácsony környékén kókuszt, darált diót, vagy színes cukordíszt, cukormázat)
Elkészítés: Egy nagyobb tálban a mézet, és a zsiradékot a porcukorral együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, levesszük a tűzről, bele keverjük a tojást, a fűszereket, a lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, és jól összegyúrjuk.Hűtőbe tesszük, jobb előző este elkészíteni, és pihentetni, de ha frissen készítjük, akkor is kell hűlnie a hűtőben néhány óráig.
Készítés előtt kinyújtjuk, kiszaggatjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, és 200°C-on 10-12 percig sütjük.
Vigyázat, nem szabad nagyon megsütni!
Amikor kihűlt, olvasztott csokoládéba mártogatjuk, és díszítjük. Minél tovább áll, annál puhább lesz. Jól záródó dobozban sokáig eláll, ha el nem fogy.
.
Brokkolis mangold leves
2017 november 7. | Szerző: cseveg



Batátás palacsinta
2017 október 12. | Szerző: cseveg


Diós párán főtt gombóc
2018 február 16. | Szerző: cseveg
A tészta hozzávalói:
50dkg finom liszt
2.5 dkg friss élesztő
2dl tej
1evőkanál cukor
csipet só
1 kávéskanál zsír, vagy vaj
A gombóc ízesítéséhez:
5dkg olvasztott vaj, 15dkg darált dió
10dkg porcukor
fél cs vaníliacukor
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt cukrot beletesszük, ha felfutott, hozzá tesszük a sót, az olvasztott zsiradékot, és az átszitált lisztet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha túl keménynek érezzük a tésztát(a liszt minőségétől is függ), még teszünk bele tejet. Addig dagasztjuk amíg a tészta leválik a dagasztó tál oldaláról, és a kezünkről is. Tetejét meglisztezve letakarjuk, duplájára kelesztjük. A diót megdaráljuk, ízesítjük cukorral, vagy édesítővel, és vaníliával. A kelt tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, kinyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Amíg újra megkel a tészta, egy nagyobb fazekat félig töltünk vízzel, majd lekötjük a tetejét egy tiszta konyharuhával, úgy, hogy a fogójánál jól betudjuk tűrni, nehogy a lelógó ruha lángot kapjon. A víz forrásakor lazán (pároláskor duzzadni fog a gombóc) a konyharuhára rakjuk a tésztagombócokat, tállal letakarjuk, és 10- 15 percig főzzük a gőz fölött. Közben egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, a puhára párolódott gombócokat beleforgatjuk, majd a diós keverékben is megforgatjuk, és tálaljuk. Aki nem szereti a diót, forgathatja darált, édesített mákba is.
Felhívom a figyelmet, hogy nagyon kell vigyázni a felszálló forró gőzzel! Használjunk hőálló konyhakesztyűt, és csipeszt, ha levesszük a borító tálat, mert különben súlyos égési sérülést szenvedhetünk. Azért ne vegye kedvünket ez a felhívás, csak legyünk óvatosak.
Oldal ajánlása emailben
X