Sütőtök ahogy én szeretem
2018 február 14. | Szerző: cseveg
Szép vastag sütőtököt válasszunk, és kb másfél óra alatt süssük puhára. Amikor kicsit kihűlt, meghintjük a tányért darált, cukros mákkal, vagy darált dióval. Mivel a sütőtökben rengeteg A, E, D vitamin található, ami zsírban oldódó vitamin, a felszívódáshoz szüksége van a szervezetünknek zsírra, amit a dió, vagy a mák biztosít számunkra, és még fokozzuk is az ízhatást.
Túrós felfújt.
2018 február 4. | Szerző: cseveg
Egy nagyon könnyű, finom túróst készítettem, amit nagyon gyorsan elkészíthetünk. Az MTV-ben a Gasztro angyalban láttam hasonlót, majdnem olyan, de mégsem. Szükségünk lesz egy cakkos szélű pite formára. Hozzávalók a tésztához: 20dkg finom liszt 1db tojás 10dkg vaj 5dkg porcukor csipet só fél csomag sütőpor A túrókrémhez: 25dkg tehéntúró 10dkg porcukor 1db kikapart vanília velő, vagy 1 csomag vaníliacukor 1cs vanília puding 1evőkanál tejföl 3 db tojás sárgája reszelt bio citromhéj 1dl tej 1 evőkanál zsemlemorzsa 1 kávéskanál zsír az edény kikenéséhez tetejére 3 tojásfehérje csipet só, 8dkg porcukor Elkészítés: A pite sütőt kikenjük zsiradékkal, majd megszórjuk a zsemlemorzsával.Félre tesszük. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára. Gyúrólapon a pite tál nagyságától 3centiméterrel nagyobb kört nyújtunk a tésztából, majd kibéleljük a sütőedényt, úgy, hogy az edény szélére is kihajtjuk a tésztát. A túrót, ha túl szemcsés, villával összetörjük, bele keverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliát, a pudingport,a tejfölt, citromhéjat és a tejet. Alaposan összekeverjük, és a tésztára öntjük. (Egy folyékony állagot fogunk kapni.) 200 °C-os előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig nagy hőfokon sütjük, majd visszavéve 160 °C-ra ismét 20 percig sütjük .Közben kikeverjük a tojásfehérjét, a porcukorra, csipet sóval. Amikor letelt a második 20 perc,óvatosan kivesszük a tésztát a sütőből és a sütemény tetejére simítjuk a tojáshabot. Ismét visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Ha kihűlt fogyaszthatjuk. Egy kicsit magasabbra kell a tojásfehérjének feljönnie, nekem ez most nem sikerült tökéletesre. Nem ajánlatos túl korán felverni a tojáshabot, mert ha sokáig áll, összeesik a hab.Figyelni kell az órára!Csicsókás mángold főzelék
2018 január 31. | Szerző: cseveg
Amikor ezt a főzeléket készítem 2018 január 31-et írunk, az idő inkább tavaszi, mint téli, a hőmérséklet meghaladja napközben a 10-14 fokot, éjjel sem fagyott, ezért a kertemben lévő csicsókát, és a csodásan zöldellő mángoldot is ott szedtem. Az elkészítéshez szükségem volt: 4 szem csicsóka 10db mángold levél 1 kisebb fej vöröshagyma 5cikk fokhagyma 3dkg vaj 3-4 dkg liszt, 1 kanál tejföl ízlés szerint só, csipetnyi őrölt bors, őrölt gyömbér, őrölt kömény, és tárkony tálaláshoz tejföl Elkészítés: A megtisztított hagymákat apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük, a csicsókát megtisztítjuk,kockára vágjuk, a mángoldot alaposan megmossuk, a szárakról lehúzzuk a fölösleges hártyákat, felaprítjuk, és a csicsókával együtt hozzátesszük a dinsztelt hagymákhoz. A sóval, fűszerekkel ízesítjük, többször kicsi vizet aláöntve megpuhítjuk. A lisztet 1 kanál tejföllel, és kevés vízzel, vagy húslével elhabarunk, a mángolddal összeforraljuk (besűrítjük). Tálalhatjuk egy kanál tejföllel, de tehetünk rá feltétként tükörtojást, vagy kockára vágott, zsírban megpirított gépsonkát.Kókuszos golyók
2017 december 5. | Szerző: cseveg
Hozzávalók: 30dkg kókuszreszelék 15dkg cukor vagy egyéb édesítő 5dkg vaj 10dkg tejpor 1csomag vanília puding 4dl tej 1cs vaníliás cukor, vagy vanília rúd kikapart közepe 3dkg pirított, sótlan mogyoró Elkészítés: A pudingot kikeverjük a cukorral, tejjel, megfőzzük, bele tesszük a vajat, a vaníliát, a kókuszreszeléket, és a tejport fakanállal mint egy kemény tésztát összekeverjük. Ha kihűlt tenyerünkkel evőkanálnyi mennyiségű adagból golyókat formálunk, mogyoró szemeket teszünk a közepébe és kókuszreszelékben megforgatjuk. Hűtőben tároljuk.Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa
2017 november 18. | Szerző: cseveg
.Ezt a pogácsát azoknak ajánlom, akik szeretik a pogácsát, de hajlandóak kicsit módosítani az alapanyagok összetételén.
Hozzávalók:
20dkg teljes kiőrlésű finomliszt
10dkg rozsliszt
10dkg zabliszt
10dkg zabkorpa
5dkg kukoricaliszt
5dkg darált dió
5dkg darált tökmag
késhegynyi őrölt kömény
1 kávéskanál só
3dkg élesztő
2dl tej
1 kávéskanál cukor
10dkg füstölt sajt
1db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, a liszteket, és a többi hozzávalókat meleg vízzel összegyúrjuk,úgy hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva pihentetjük és amikor duplájára kelt, lisztezett gyúrólapra öntjük. 1 cm vékonyra kinyújtjuk, és a fele oldalra reszeljük a sajtot. Az üres oldalt ráhajtjuk, ismét kinyújtjuk, a felére megint sajtot reszelünk, összehajtjuk, majd még egyszer megszórjuk a tészta felét, és ráhajtjuk az üres tésztát. Kicsit kinyújtjuk, kb:2 cm vastagságúra, becsíkozzuk a tetejét, és szaggatjuk. Tenyerünk között megformázzuk a pogácsákat, zsírozott tepsibe rakjuk, tojással lekenjük. 200°C-on 30 percig sütjük. A sütőből kivéve letakarjuk konyharuhával. Ha sokat készítettünk, és úgy látjuk, nem fog elfogyni, kihűlés után csomagoljuk egyenként fehér szalvétába, majd egy jól zárható dobozban tegyük a fagyasztóba. Alkalomadtán néhány órával fogyasztás előtt vegyük ki a fagyasztóból.
Jó tanácsok: Kerüljük a micrót, ne abban melegítsük fel a pogácsákat!
Az élelmiszereket mindig hófehér éttermi szalvétába csomagoljuk, mert a festett szalvéta szép, de a festékanyag nem tesz jót, ha beszívódik az élelmiszerekbe.
Ha mindenképpen meleg pogácsát szeretnénk fogyasztani a lefagyasztott pogácsából, nincs más dolgunk, mint előmelegíteni a melegszendvics sütőt, és felnyitva átmelegíteni mindkét oldalát 1-1 percig.
Diós, tökmagos sütőtök
2017 november 18. | Szerző: cseveg
Ha ősz, akkor itt a sütőtök! A felnőttek kedvenc csemegéje a sütőtök, de nagyon sok gyermek nem hajlandó megenni, sőt, még csak meg sem kóstolja, pedig köztudott, mennyire jó hatással van a szervezetünkre. A benne lévő A- vitamin erős antioxidáns, magas lutein, béta-karotin, C-vitamin tartalma, de található benne szelén, mangán, cink, és réz. Jó hatással van a bőrre, hajra, körömre, a béta-karotin a szemekre. Mivel a sütőtökben sok zsírban oldódó vitamin található, sokkal jobb hatásfokkal szívódik fel a szervezetből, ha olajos , zsíros közeggel fogyasztjuk. Nos erre a legjobb ha diót, tökmagot darálunk, cukorral, vagy édesítővel megkeverjük, és a majdnem megsült sütőtökre halmozunk belőle. Vissza tesszük a sütőbe, és kb: 20 perc alatt rá karamellizáljuk a cukros, diós, tökmagos keveréket a tökszeletekre.Mézes puszedli
2017 november 12. | Szerző: cseveg
Hozzávalók:
60dkg finomliszt
25 dkg méz
25 dkg vaj,vagy margarin,
1 evőkanál házi zsír
1 evőkanál tejföl
1 kávéskanál szódabikarbóna
2db közepes tojás
10dkg porcukor
1 csomag mézes fűszerkeverék
1 kávéskanál fahéj
1kávéskanál kakaópor
Tetejére 10dkg jó minőségű csokoládé,
ízlés szerint díszítés (karácsony környékén kókuszt, darált diót, vagy színes cukordíszt, cukormázat)
Elkészítés: Egy nagyobb tálban a mézet, és a zsiradékot a porcukorral együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, levesszük a tűzről, bele keverjük a tojást, a fűszereket, a lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, és jól összegyúrjuk.Hűtőbe tesszük, jobb előző este elkészíteni, és pihentetni, de ha frissen készítjük, akkor is kell hűlnie a hűtőben néhány óráig.
Készítés előtt kinyújtjuk, kiszaggatjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, és 200°C-on 10-12 percig sütjük.
Vigyázat, nem szabad nagyon megsütni!
Amikor kihűlt, olvasztott csokoládéba mártogatjuk, és díszítjük. Minél tovább áll, annál puhább lesz. Jól záródó dobozban sokáig eláll, ha el nem fogy.
.
Brokkolis mangold leves
2017 november 7. | Szerző: cseveg
Késő ősszel, amikor már alig van a kertben zöldféle, jól jöhet a csicsóka, a brokkoli, és a mángold. Sokan talán nem is ismerik ezt az igénytelen, vegyszerezést nem igénylő, áttelelő zöld növényt. Jól párosítható brokkolival, bimbós kellel, parajjal. Hozzávalók a krémleveshez 4 személyre: 30dkg brokkoli 30dkg csicsóka 30dkg mángold levél nyelével együtt, 6dkg vaj 5 gerezd fokhagyma 1 kis fej hagyma 2dl főzőtejszín, vagy tejföl 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, vagy egy fél diónyi frissen reszelt gyömbér 1 késhegynyi őrölt bors 1 kávéskanál só, Tetejére pirított zsemlekocka, tökmagolaj Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, kockára vágjuk, a mángoldot is megmossuk, szárát, levelét felkockázzuk. Nagyobb edényben a vajat megolvasztjuk, a hagymákat apróra vágjuk, világosra pirítjuk, rárakjuk a felkockázott zöldségféléket, felöntjük 2dl vízzel, és a vizet gyakran pótolva puhára pároljuk. Bele rakjuk a fűszereket, krémesre turmixoljuk. Felöntjük 2liter vízzel, rátesszük a tejfölt, vagy a tejszínt, és összeforraljuk. A zsemlekockát megpirítjuk, meglocsoljuk tökmag olajjal, és a leves mellé tálaljuk.Batátás palacsinta
2017 október 12. | Szerző: cseveg
Az őszi szezon terméseiből válogatva készült a batátás palacsinta birs lekvárral, darált dióval, darált olajtökmaggal. Hozzávalók: 20dkg batáta 5dkg cukor 15dkg liszt 2kanál étolaj+ a palacsinta sütő kenéséhez 2dl tej 3db tojás (M-es közepes méretű) csipetnyi só Töltelék: 20dkg házi birslekvár vagy sárgabarack lekvár 5dkg darált dió 5dkg porcukor fél csomag vaníliacukor, vagy egy fél rúd vanília kikapart velője Elkészítés:A batátát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és 2dl vízzel puhára főzzük, ha kihűlt a főzővízével együtt turmixgépben pépesítjük. A diót ledaráljuk, elkeverjük a porcukorral, és a vaníliával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, sóval, bele tesszük az olajat, tejet, lisztet, és egy könnyű folyékony masszát készítünk. Forró, kiolajozott tepsiben egyenként kisütjük. Megtöltjük a lekvárral, felcsavarjuk, és porcukros darált dióval meghintjük.
Diós párán főtt gombóc
2018 február 16. | Szerző: cseveg
A párán főtt gombócot egyszerű dagasztott édes tésztából készítjük.
A tészta hozzávalói:
50dkg finom liszt
2.5 dkg friss élesztő
2dl tej
1evőkanál cukor
csipet só
1 kávéskanál zsír, vagy vaj
A gombóc ízesítéséhez:
5dkg olvasztott vaj, 15dkg darált dió
10dkg porcukor
fél cs vaníliacukor
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt cukrot beletesszük, ha felfutott, hozzá tesszük a sót, az olvasztott zsiradékot, és az átszitált lisztet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha túl keménynek érezzük a tésztát(a liszt minőségétől is függ), még teszünk bele tejet. Addig dagasztjuk amíg a tészta leválik a dagasztó tál oldaláról, és a kezünkről is. Tetejét meglisztezve letakarjuk, duplájára kelesztjük. A diót megdaráljuk, ízesítjük cukorral, vagy édesítővel, és vaníliával. A kelt tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, kinyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Amíg újra megkel a tészta, egy nagyobb fazekat félig töltünk vízzel, majd lekötjük a tetejét egy tiszta konyharuhával, úgy, hogy a fogójánál jól betudjuk tűrni, nehogy a lelógó ruha lángot kapjon. A víz forrásakor lazán (pároláskor duzzadni fog a gombóc) a konyharuhára rakjuk a tésztagombócokat, tállal letakarjuk, és 10- 15 percig főzzük a gőz fölött. Közben egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, a puhára párolódott gombócokat beleforgatjuk, majd a diós keverékben is megforgatjuk, és tálaljuk. Aki nem szereti a diót, forgathatja darált, édesített mákba is.
Felhívom a figyelmet, hogy nagyon kell vigyázni a felszálló forró gőzzel! Használjunk hőálló konyhakesztyűt, és csipeszt, ha levesszük a borító tálat, mert különben súlyos égési sérülést szenvedhetünk. Azért ne vegye kedvünket ez a felhívás, csak legyünk óvatosak.
Oldal ajánlása emailben
X