Diós párán főtt gombóc

2018 február 16. | Szerző: | Nyomtatás

A párán főtt gombócot egyszerű dagasztott édes tésztából készítjük. 

A tészta hozzávalói:

50dkg finom liszt

2.5 dkg friss élesztő

2dl tej

1evőkanál cukor

csipet só

1 kávéskanál zsír, vagy vaj

A gombóc ízesítéséhez:

5dkg olvasztott vaj, 15dkg darált dió

10dkg porcukor

fél cs vaníliacukor

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt cukrot beletesszük, ha felfutott, hozzá tesszük a sót, az olvasztott zsiradékot, és az átszitált lisztet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha túl keménynek érezzük a tésztát(a liszt minőségétől is függ), még teszünk bele tejet. Addig dagasztjuk amíg a tészta leválik a dagasztó tál oldaláról, és a kezünkről is. Tetejét meglisztezve letakarjuk, duplájára kelesztjük. A diót megdaráljuk, ízesítjük cukorral, vagy édesítővel, és vaníliával. A  kelt tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, kinyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Amíg újra megkel a tészta, egy nagyobb fazekat félig töltünk vízzel, majd lekötjük a tetejét egy tiszta konyharuhával, úgy, hogy a fogójánál jól betudjuk tűrni, nehogy a lelógó ruha lángot kapjon. A víz forrásakor lazán (pároláskor duzzadni fog a gombóc) a konyharuhára rakjuk a tésztagombócokat, tállal letakarjuk, és 10- 15 percig főzzük a gőz fölött. Közben egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, a puhára párolódott gombócokat beleforgatjuk, majd a diós keverékben is megforgatjuk, és tálaljuk. Aki nem szereti a diót, forgathatja darált, édesített mákba is.

Felhívom a figyelmet, hogy nagyon kell vigyázni a felszálló forró gőzzel! Használjunk hőálló konyhakesztyűt, és csipeszt, ha levesszük a borító tálat, mert különben súlyos égési sérülést szenvedhetünk. Azért ne vegye kedvünket ez a felhívás, csak legyünk óvatosak.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

sütemények

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 27178

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!