Gyors savanyukaposzta

Mi a fermentálás? 

Manapság gyakran hallani ezt a fogalmat, és akit érdekel, már régen rájött, ez a közönséges savanyítás.Aki  szeretne egy finom savanyított vagy régi nevén hordós káposztát, nincs más dolga, mint saját magának otthon besavanyítja. Nem túlzás, ha azt mondom, egy hét alatt magunk is elkészíthetjük a nagyon finom fermentált,”hordós” káposztát.

Hozzávalók:

1 kisfej édeskáposzta kb: 1 kg

2 dkg só,

ízlés szerint tehetünk 1 cikk foghagymát, 1 kicsi fej vöröshagymát,  csipetnyi köménymagot,néhány szem szemesborsot, kaporzöldet,(elhagyható bármelyik)

A káposztát legyaluljuk, vagy vágódeszkán éles késsel szép vékonyra szeleteljük. Nagyobb tálban besózzuk, és ilyenkor hozzákeverhetjük a felaprított hagymát, fokhagymát,  fűszereket, ízlés szerint.  Egy óra állás után 1 db 2 literes  jól kimosott csavaros öblösüvegbe tömjük a káposztát. Ököllel jól lenyomjuk, addig gyömöszöljük, amíg a lé fel jön a tetejére. Egy üvegpohárba vizet öntünk, beletesszük a vízzel teli poharat az üvegbe a káposzta tetejére nehezékként.  Kistányérral lefedjük, meleg helyre  rakjuk, és minden nap, egyszer-kétszer  fakanállal jól lenyomkodjuk. Egy hét elteltével megindul a savanyodás. Amikor már kellően savanyú, rátesszük a záró csavart, és hűtőben tároljuk. A nehezéket én mindig visszateszem, hogy a káposzta folyadék alatt legyen. Ha szeretnénk hogy több leve legyen időnként önthetünk rá 1-2 dl sós vizet. Mivel nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, a világ egyik legjobb vitaminforrása a téli időkben. Nálunk amint az egyik adag hűtőbe kerül, már készül a következő. Friss, ropogós, és kiváló a gyomorműködés fokozására.

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, B6 , B12 vitamint, de van benne Vas, Kalcium, Magnézium, és Kobalamin.

Fontos az üvegedények használata, mert a műanyagokból kioldódhatnak a káros anyagok.

Tovább a blogra »