(Megjegyzés: Ha valami miatt abba kell hagyni a kavarást, azonnal zárjuk el a tüzet, mert pillanatok alatt leég . Gáztűzhely esetén érdemes lángelosztót használni)
A megfőtt birsalmáról mindig szűrjük le a levet, mert sokkal hamarabb sűrűsödik, mintha benne marad. A leszűrt levet sem dobjuk ki, kevés vízzel hígítjuk, felfőzzük, édesítjük, és ivóléként fogyaszthatjuk.
Én most készítettem egy darált dióval megszórt világos változatot, és egy sötétebb színű, feketeszeder lekvárral sötétebbé kevert birsalmasajtot is.
De ha már birsalmasajt, legyünk egy kicsit kreatívak, és csináljunk birsalmás műzlit. A sűrűre kavart birsalmából kiveszünk 5 evőkanállal, belekeverünk 2 evőkanál zabpelyhet, és 1 evőkanál darabos diót. Kis tálkába simítjuk, majd kiszáradva kiborítjuk belőle, és vékony szeletekre vágjuk. Nagyon jó csemege gyermekeknek.