Marmalade, avagy ismertebb nevén birsalmasajt.
2018 szeptember 30. | Szerző: cseveg |
A birsalmasajt nagyon finom, de készítése nagyon munkaigényes. Először alaposan megmossuk a birsalmákat, héjával együtt összevágjuk, a rossz részeket kidobjuk. Egy nagyobb fazékban feltesszük főzni, alá öntünk 5dl vizet, és puhára főzzük. Amikor már szinte pépes állagú, hagyjuk kihűlni, aztán szitára, vagy szűrőtálba öntjük, és hagyjuk a levet lecsurogni. Húsdarálón ledaráljuk, majd ismét visszatesszük a tűzre. Belerakjuk a cukrot, és állandó!!! keverés közben olyan sűrűre kavarjuk, hogy a fazékban látható legyen az edény alja. Vigyázat, nagyon fröcsköl, ezért jó nagy fazékban és hosszú erős fakanállal dolgozzunk!
(Megjegyzés: Ha valami miatt abba kell hagyni a kavarást, azonnal zárjuk el a tüzet, mert pillanatok alatt leég . Gáztűzhely esetén érdemes lángelosztót használni)
A megfőtt birsalmáról mindig szűrjük le a levet, mert sokkal hamarabb sűrűsödik, mintha benne marad. A leszűrt levet sem dobjuk ki, kevés vízzel hígítjuk, felfőzzük, édesítjük, és ivóléként fogyaszthatjuk.
Én most készítettem egy darált dióval megszórt világos változatot, és egy sötétebb színű, feketeszeder lekvárral sötétebbé kevert birsalmasajtot is.
De ha már birsalmasajt, legyünk egy kicsit kreatívak, és csináljunk birsalmás műzlit. A sűrűre kavart birsalmából kiveszünk 5 evőkanállal, belekeverünk 2 evőkanál zabpelyhet, és 1 evőkanál darabos diót. Kis tálkába simítjuk, majd kiszáradva kiborítjuk belőle, és vékony szeletekre vágjuk. Nagyon jó csemege gyermekeknek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: