Gyors élesztős pite.
2018 szeptember 30. | Szerző: cseveg |
Gyakran gondban vagyunk mit süssünk,ami finom , olcsó, és gyors. Ez a kalács ilyen.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finom liszt
2 db tojás sárgája
csipet só
2 kanál cukor
2.5 dkg élesztő
5 kanál étolaj
2dl tej
Tetejére: 60-80dkg kimagozott gyümölcs (cseresznye, meggy, szilva, lehet mirelit is)
10 dkg kristálycukor
1 cs vanília cukor, esetleg ízlés szerint fahéj
4 db tojásfehérje
15dkg porcukor
10 dkg darált dió
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a lisztet beleszitáljuk egy dagasztótálba, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a 2db tojás sárgát, csipet sót, olajat, és fakanállal apródonként belekavarva a tejet, egy híg, könnyen kavarható kelt tésztát készítünk. Letakarva megkelesztjük. Ha duplájára növekedett a tészta, egy 24×38 cm-es kiolajozott tepsibe öntjük, kanállal elsimítjuk. 5 dkg diót szórunk a tészta tetejére majd a cukrozott, ízesített gyümölcsöt egyenletesen elosztjuk, és ismét kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tésztát berakjuk és 15 percig sütjük. Addig 4 tojás fehérjét felverjük porcukorral, ízesítjük vaníliával, fahéjjal. 15 perc letelte után a tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk a tojáshabot, meghintjük a maradék darált dióval, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre.
Kommentek