Túrós felfújt.

Egy nagyon könnyű, finom túróst készítettem, amit nagyon gyorsan elkészíthetünk.  

Az MTV-ben a Gasztro angyalban láttam hasonlót, majdnem olyan, de mégsem.

Szükségünk lesz egy cakkos szélű pite formára.

Hozzávalók a tésztához:

20dkg finom liszt

1db tojás

10dkg vaj

5dkg porcukor

csipet só

fél csomag sütőpor

A túrókrémhez:

25dkg tehéntúró

10dkg porcukor

1db kikapart vanília velő, vagy 1 csomag vaníliacukor

1cs vanília puding

1evőkanál tejföl

3 db tojás sárgája

reszelt bio citromhéj

1dl tej

1 evőkanál zsemlemorzsa

1 kávéskanál zsír az edény kikenéséhez

tetejére

3 tojásfehérje

csipet só, 8dkg porcukor

Elkészítés: A pite sütőt kikenjük zsiradékkal, majd megszórjuk a zsemlemorzsával.Félre tesszük.  A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára. Gyúrólapon a pite tál nagyságától 3centiméterrel nagyobb kört nyújtunk a tésztából, majd kibéleljük a sütőedényt, úgy, hogy az edény szélére is kihajtjuk a tésztát. A túrót, ha túl szemcsés, villával összetörjük, bele keverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliát, a pudingport,a tejfölt,  citromhéjat és a tejet. Alaposan összekeverjük, és a tésztára öntjük. (Egy folyékony állagot fogunk kapni.) 200 °C-os előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig nagy hőfokon sütjük, majd visszavéve 160 °C-ra ismét 20 percig sütjük .Közben kikeverjük a tojásfehérjét, a porcukorra, csipet sóval. Amikor letelt a második  20 perc,óvatosan  kivesszük a tésztát a sütőből  és a sütemény tetejére simítjuk a tojáshabot. Ismét visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük.

Ha kihűlt fogyaszthatjuk. Egy kicsit magasabbra kell a tojásfehérjének feljönnie, nekem ez most nem sikerült tökéletesre. Nem ajánlatos túl korán felverni a tojáshabot, mert ha sokáig áll, összeesik a hab.Figyelni kell az órára!

 

 

Tovább a blogra »