Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

.Ezt a pogácsát azoknak ajánlom, akik szeretik a pogácsát, de hajlandóak kicsit módosítani az alapanyagok összetételén.

Hozzávalók:

20dkg teljes kiőrlésű finomliszt

10dkg rozsliszt

10dkg zabliszt

10dkg zabkorpa

5dkg kukoricaliszt

5dkg darált dió

5dkg darált tökmag

késhegynyi őrölt kömény

1 kávéskanál só

3dkg élesztő

2dl tej

1 kávéskanál cukor

10dkg füstölt sajt

1db tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, a liszteket, és a többi hozzávalókat meleg vízzel összegyúrjuk,úgy hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva pihentetjük és amikor duplájára kelt, lisztezett gyúrólapra öntjük. 1 cm vékonyra kinyújtjuk, és a fele oldalra reszeljük a sajtot. Az üres oldalt ráhajtjuk, ismét kinyújtjuk, a felére megint sajtot reszelünk, összehajtjuk, majd még egyszer megszórjuk a tészta felét, és ráhajtjuk az üres tésztát. Kicsit kinyújtjuk, kb:2 cm vastagságúra, becsíkozzuk a tetejét, és szaggatjuk. Tenyerünk között megformázzuk a pogácsákat, zsírozott tepsibe rakjuk, tojással lekenjük. 200°C-on 30 percig sütjük. A sütőből kivéve letakarjuk konyharuhával. Ha sokat készítettünk, és úgy látjuk, nem fog elfogyni, kihűlés után csomagoljuk  egyenként fehér szalvétába, majd egy jól zárható dobozban tegyük  a fagyasztóba. Alkalomadtán néhány órával fogyasztás előtt vegyük ki a fagyasztóból.

Jó tanácsok: Kerüljük a micrót, ne abban melegítsük fel a pogácsákat!

Az élelmiszereket mindig hófehér  éttermi szalvétába csomagoljuk, mert a festett szalvéta szép, de a festékanyag nem tesz jót, ha beszívódik az élelmiszerekbe.

Ha mindenképpen meleg pogácsát szeretnénk fogyasztani a lefagyasztott pogácsából, nincs más dolgunk, mint előmelegíteni a melegszendvics sütőt, és felnyitva átmelegíteni mindkét oldalát 1-1 percig.

 

 

Tovább a blogra »