A húsgombóc elkészítése: Szükségünk lesz egy aprítóra, (turmixgép) vagy húsdaráló
Hozzávalók: maradék főtt hús,15-20dkg
2 tojás,
2 kanál zsemlemorzsa,
kis csokor petrezselyem zöldje,
Ízlés szerint só, őrölt bors, 1evőkanál finomliszt
Elkészítés: A húst kicsontozzuk, finomra aprítjuk, vagy húsdarálóval ledaráljuk, egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott fél csomag petrezselyem zöldet. Kicsit lágy legyen a massza, mert fél óra pihentetés után magába szívja a nedvességet.
A húslevesből kiveszünk 2 litert, felfőzzük. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, lisztben megforgatjuk, majd az enyhén fövő levesbe rakjuk. Lassú tűzön megfőzzük, (kb: 10 perc)majd kiszedjük a levesből, és ki-ki annyit tesz belőle a levesébe amennyit kíván. A maradék levest átszűrjük, ha nem zavaros, az is tálalható.
Jó tanács: A petrezselyem zöldet megmossuk, a felét felhasználjuk, másik felét hűtőben egy hétig tudjuk frissen tárolni, ha egy 7dl-es befőttes üvegbe kicsi vizet teszünk, majd beleállítjuk a friss petrezselyem zöldet.