Húsgombóc leves, avagy hogyan hasznosítsuk a vasárnapról megmaradt főtt húst.

Vasárnap sokan szeretünk  húslevest főzni, mert finom, és ha reggel fölrakjuk főzni, mellette még egy csomó mindent készíthetünk, süthetünk, főzhetünk. Mivel húsleves nincs hús nélkül, nálunk rendre megmarad a levesben főtt hús, amit már hétfőn biztosan nem fogunk elfogyasztani. Ezért én hétfőn a maradék húslevesbe rendszerint húsgombócokat főzök, így felhasználom a húst, és egy finomabb, kicsit másabb ízű levest készítek.

A húsgombóc elkészítése: Szükségünk lesz egy aprítóra, (turmixgép) vagy húsdaráló

Hozzávalók: maradék főtt hús,15-20dkg

2 tojás,

2 kanál zsemlemorzsa,

kis csokor petrezselyem zöldje,

Ízlés szerint só, őrölt bors, 1evőkanál finomliszt

Elkészítés: A húst kicsontozzuk, finomra aprítjuk, vagy húsdarálóval ledaráljuk,  egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott fél csomag petrezselyem zöldet. Kicsit lágy legyen a massza, mert fél óra pihentetés után magába szívja a nedvességet.

A húslevesből kiveszünk 2 litert, felfőzzük. A  tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, lisztben megforgatjuk, majd az enyhén fövő levesbe rakjuk.  Lassú tűzön megfőzzük, (kb: 10 perc)majd kiszedjük a levesből, és ki-ki annyit tesz belőle a levesébe amennyit kíván. A maradék levest átszűrjük, ha nem zavaros, az is tálalható.

Jó tanács: A petrezselyem zöldet megmossuk, a felét felhasználjuk, másik felét hűtőben egy hétig tudjuk frissen tárolni, ha egy 7dl-es befőttes üvegbe kicsi vizet teszünk, majd beleállítjuk a friss petrezselyem zöldet.

 

Tovább a blogra »