Húsgombóc leves, avagy hogyan hasznosítsuk a vasárnapról megmaradt főtt húst.
2017 szeptember 17. | Szerző: cseveg |
Vasárnap sokan szeretünk húslevest főzni, mert finom, és ha reggel fölrakjuk főzni, mellette még egy csomó mindent készíthetünk, süthetünk, főzhetünk. Mivel húsleves nincs hús nélkül, nálunk rendre megmarad a levesben főtt hús, amit már hétfőn biztosan nem fogunk elfogyasztani. Ezért én hétfőn a maradék húslevesbe rendszerint húsgombócokat főzök, így felhasználom a húst, és egy finomabb, kicsit másabb ízű levest készítek. A húsgombóc elkészítése: Szükségünk lesz egy aprítóra, (turmixgép) vagy húsdaráló Hozzávalók: maradék főtt hús,15-20dkg 2 tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, kis csokor petrezselyem zöldje, Ízlés szerint só, őrölt bors, 1evőkanál finomliszt Elkészítés: A húst kicsontozzuk, finomra aprítjuk, vagy húsdarálóval ledaráljuk, egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott fél csomag petrezselyem zöldet. Kicsit lágy legyen a massza, mert fél óra pihentetés után magába szívja a nedvességet. A húslevesből kiveszünk 2 litert, felfőzzük. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, lisztben megforgatjuk, majd az enyhén fövő levesbe rakjuk. Lassú tűzön megfőzzük, (kb: 10 perc)majd kiszedjük a levesből, és ki-ki annyit tesz belőle a levesébe amennyit kíván. A maradék levest átszűrjük, ha nem zavaros, az is tálalható. Jó tanács: A petrezselyem zöldet megmossuk, a felét felhasználjuk, másik felét hűtőben egy hétig tudjuk frissen tárolni, ha egy 7dl-es befőttes üvegbe kicsi vizet teszünk, majd beleállítjuk a friss petrezselyem zöldet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: