Hozzávalók:
70dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
5dkg élesztő
1kis doboz tejföl
20dkg vaj
1evőkanál zsír
1 kávéskanál cukor
4dl tej
15dkg füstölt kemény sajt
2kávéskanál só
kevés olaj a tepsi kenéséhez
Elkészítés:
A tejből 2 decit félre teszünk, a másik 2 decilitert meglangyosítjuk, bele tesszük a cukrot, és az élesztőt. Habosra felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, sót, és a zsiradékot hozzá adva kézzel összedörzsöljük. A megkelt élesztőt is hozzá adjuk, és a tejföl felét. Addig keverjük a tejjel lágyítva, amíg egy ruganyos tésztát kapunk. A kelesztő tálban kicsit meglisztezzük a tetejét, majd letakarva kelesztjük meleg helyen kb: 40-50 percig.
A kelt tésztát gyúrólapra tesszük, ismét jól átgyúrjuk, majd lisztezett gyúrólapon amilyen nagyra tudjuk, kinyújtjuk. A sajtot lereszeljük, és a tésztára hintjük. Felülről lefelé hajtogatjuk, kicsit meglapogatjuk, kés élével jobbról-balról indulva bevonalazzuk a tetejét, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk, tetejét sóval, 1 kanál vízzel elkevert fél doboz tejföllel megkenjük, és kelesztjük.
Előmelegített sütőben 200°C-on 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk.
Megjegyzés: Az élesztős, és a sütőporos tészta is meghálálja, ha teszünk a tésztába 2 kanál tejfölt, vagy aludttejet.