Nagyon finom sajtos pogacsa

Pogácsából sok félét lehet készíteni, és mindenki a saját receptjét tartja a legjobbnak, de olykor nem árt kipróbálni újabbat is. Most ezt a nagyon ízletes gyorsan elkészíthető, tojás nélküli sajtos pogácsa leírását adom közzé.

Hozzávalók:

70dkg finomliszt

30 dkg rétesliszt

5dkg élesztő

1kis doboz tejföl

20dkg vaj

1evőkanál zsír

1 kávéskanál cukor

4dl tej

15dkg füstölt kemény sajt

2kávéskanál só

kevés olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

A tejből 2 decit félre teszünk, a másik 2 decilitert meglangyosítjuk, bele tesszük a cukrot, és az élesztőt. Habosra felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, sót, és a zsiradékot hozzá adva kézzel  összedörzsöljük. A megkelt élesztőt is hozzá adjuk, és a tejföl felét. Addig keverjük a tejjel lágyítva, amíg egy ruganyos tésztát kapunk. A kelesztő tálban kicsit meglisztezzük a tetejét, majd letakarva kelesztjük meleg helyen kb: 40-50 percig.

A kelt tésztát gyúrólapra tesszük, ismét jól átgyúrjuk, majd lisztezett gyúrólapon  amilyen nagyra tudjuk, kinyújtjuk. A sajtot lereszeljük, és a tésztára hintjük. Felülről lefelé hajtogatjuk, kicsit meglapogatjuk, kés élével jobbról-balról indulva bevonalazzuk a tetejét, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk, tetejét sóval, 1 kanál vízzel elkevert fél doboz tejföllel megkenjük, és kelesztjük.

Előmelegített sütőben 200°C-on 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk.

Megjegyzés: Az élesztős, és a sütőporos tészta is meghálálja, ha teszünk a tésztába 2 kanál tejfölt, vagy aludttejet.

Tovább a blogra »