Hozzávalók: 4 személyre
50 dkg gyümölcs, (eper, meggy, cseresznye, ribizli, őszibarack)
1/2 cs vanília puding
4 dl 1.5 %-os tej, vagy 4 dl kókusztej, esetleg rizstej.
ízlés szerint Xilit édesítő
1 cs vaníliás cukor, vagy valódi vanília pép (egy rúd vanília kikapart közepe )
2db közepes tojás fehérje
5dl víz
késhegynyi fahéj por
Elkészítés:
A tojást szét választjuk a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. ( A sárgájákat lefóliázva hűtőbe tesszük, 1-2 napig felhasználható!)
A tejet felfőzzük, xilittel, vagy más édesítővel és vaníliával ízesítjük. A felvert tojásfehérje habból kanálnyi adagokat szaggatunk a forró tejbe, kicsit főzzük, megfordítjuk a másik oldalát is főzzük néhány másodpercig,majd szűrő tálra szedjük. A gyümölcsöt megmossuk, felaprítjuk, 5-10 dkg -ot félre teszünk a díszítéshez, a többit feltesszük a forrásban lévő vízbe. 2 percig főzzük a fahéjjal, édesítővel ízesítjük, közben abba a tejbe, amiben megfőztük a tojásfehérjéket,ha kihűlt, elkeverjük a pudingport, átszűrve a megfőtt gyümölcsre öntjük, és összeforraljuk.
A gyümölcslevest tálkákba töltjük, hagyjuk kihűlni. Tálalásnál tetejére rakjuk a tojáshabot, és a nyers gyümölcsökkel díszítjük.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, ne főzzük túl a gyümölcsöket!
Aki a tojásra is érzékeny, sajnos a habgaluskáról is le kell mondjon.