Epres torta

Ha nyár, akkor idény gyümölcsökből készítsünk tortát! Ilyen az eper, ribizli, málna, torta.

Ezt a csodás eper tortát mindenki kedveli.

Hozzávalók:

50 dkg földi eper, díszítéshez tehetünk, epret, málnát, ribizkét, ki-ki ízlése és lehetősége szerint.

25 dkg mascarpone

2 evőkanál 20%-os tejföl

20 dkg cukor, vagy ízlés szerint édesítő

1 cs vanília cukor, vagy kivonat

50 gr  színtelen tortazselé por

A piskótához:

5 db tojás

5 evőkanál cukor

5 evőkanál liszt

2 evőkanál víz

csipet só

1/2 cs sütőpor

1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A tojásokat két edénybe szétválasztjuk, fele cukrot, 1 kanál vizet, csipet sót teszünk, a fehérjébe, ugyan annyit a sárgájákhoz, és habosra keverjük, külön-külön.  A lisztet, sütőport, keményítőt külön edényben összekeverjük, a habosra vert sárgájához adjuk, majd apránként belekeverjük óvatosan a fehérje habot. Gyümölcstorta formát kibéleljük sütőpapírral, és  a krémet belesimítjuk. 200°C -ra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön vissza vesszük a hőfokot 160°C-ra és 30-35 percig sütjük.

Az eper krémhez az epret megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, (néhány szép szemet félre teszünk a díszítéshez,) a többit felszeleteljük, lábasba téve, a cukorral együtt kicsit összefőzzük. 3-5 perc!  Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a zselépor felét 2,5 gr-ot, majd rúdmixerrel turmixoljuk krémesre.  Ha lehűlt, bele tesszük a vaníliát, a mascarpónét, tejfölt, krémesre keverjük. Ráhalmozzuk a piskótára, elsimítjuk, eper szemekkel díszítjük, vagy más idény jellegű gyümölccsel, hűtőben tároljuk. (A fotón lévő tortát ribizlivel díszítettem.)

Díszíthetjük még tejszínhabbal, vagy leönthetjük a maradék fél csomag tortazselével. 1-2 óra múlva fogyasztható.

 

Tovább a blogra »