Epres torta
2017 június 4. | Szerző: cseveg |
Ha nyár, akkor idény gyümölcsökből készítsünk tortát! Ilyen az eper, ribizli, málna, torta. Ezt a csodás eper tortát mindenki kedveli. Hozzávalók: 50 dkg földi eper, díszítéshez tehetünk, epret, málnát, ribizkét, ki-ki ízlése és lehetősége szerint. 25 dkg mascarpone 2 evőkanál 20%-os tejföl 20 dkg cukor, vagy ízlés szerint édesítő 1 cs vanília cukor, vagy kivonat 50 gr színtelen tortazselé por A piskótához: 5 db tojás 5 evőkanál cukor 5 evőkanál liszt 2 evőkanál víz csipet só 1/2 cs sütőpor 1 evőkanál étkezési keményítő Elkészítés: A tojásokat két edénybe szétválasztjuk, fele cukrot, 1 kanál vizet, csipet sót teszünk, a fehérjébe, ugyan annyit a sárgájákhoz, és habosra keverjük, külön-külön. A lisztet, sütőport, keményítőt külön edényben összekeverjük, a habosra vert sárgájához adjuk, majd apránként belekeverjük óvatosan a fehérje habot. Gyümölcstorta formát kibéleljük sütőpapírral, és a krémet belesimítjuk. 200°C -ra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön vissza vesszük a hőfokot 160°C-ra és 30-35 percig sütjük. Az eper krémhez az epret megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, (néhány szép szemet félre teszünk a díszítéshez,) a többit felszeleteljük, lábasba téve, a cukorral együtt kicsit összefőzzük. 3-5 perc! Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a zselépor felét 2,5 gr-ot, majd rúdmixerrel turmixoljuk krémesre. Ha lehűlt, bele tesszük a vaníliát, a mascarpónét, tejfölt, krémesre keverjük. Ráhalmozzuk a piskótára, elsimítjuk, eper szemekkel díszítjük, vagy más idény jellegű gyümölccsel, hűtőben tároljuk. (A fotón lévő tortát ribizlivel díszítettem.) Díszíthetjük még tejszínhabbal, vagy leönthetjük a maradék fél csomag tortazselével. 1-2 óra múlva fogyasztható.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: