SÓSKASZÓSZ.

2017 április 23. | Szerző: | Nyomtatás

Visszavonhatatlanul közeledik a tavasz, kibújtak a földből a zöld növények, nálunk a kertben hatalmas csomókban zöldül a sóska, bujkál a spenót, sárgul a pongyola pitypang. Mi is lehetne a vasárnapi ebéd, mint sóskaszósz, a húsleves után. Mivel a család nem kedveli a levesben főtt húst, nagy részét  a kóbor macskuszok eszik meg, de a levesben főtt zöldségeket rántott hússal, sóskaszósszal nagyon szeretjük.

A kertben növő friss pitypangból 5-6 megmosott száracska elősegíti a máj tisztítását, serkenti az epe működését, tisztítja a lépet, és magas a C-vitamin tartalma. Virágából PITYPANG MÉZ készíthető.  (Vigyázat, utak szélén, autóutak közelében nem szabad gyűjteni a kipufogó gázok miatt!)

A sóskaszósz elkészítése:Sokan macerásnak tartják a sóskakészítést. Tisztítás, mosás, passzírozás, sok időt vesz igénybe, de ha van otthon botmixer, nincs szükség passzírozásra, mert a rostos szálakat a mixer jól szétdarabolja.

Hozzávaló:

1/2 kg friss sóska

5dkg vaj

1 evőkanál liszt

kevés só

1 kis doboz (150gr)tejföl, vagy 2 dl tej

ízlés szerint cukor, vagy édesítő

Elkészítés: A sóskát több vízben tisztára mossuk, szárait letépkedjük, szitán lecsöpögtetjük, és a vajon megpároljuk.

Amikor jól összeesett, levesszük a tűzről, a sóskára  tesszük a lisztet, a tejfölt, sót, édesítőt, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ismét visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett összeforraljuk.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

sütemények

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 27178

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!