6 db jó nagy burgonya (csak olyan fajta, ami biztosan nem fő szét!)
12db vékonyra szeletelt gépsonka
3 db főtt tojás
2 dl tejföl
2 evőkanál tejszín
10 dkg reszelt sajt
só,
késhegynyi őrölt bors
olaj az edény kenéséhez
5 dkg vaj
kevés ketcup
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, két végét mint egy kis kalapot levágjuk, félre tesszük, aztán a burgonyákat még kétfelé vágjuk, és sós vízben, forrástól számítva 5 percig főzzük, majd belerakjuk a kis kalapokat, és további 10 percig főzzük. (Vigyázzunk, nehogy szétfőzzük!) Egy szűrő segítségével óvatosan leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A leszűrt burgonya levében megfőzzük a tisztára mosott tojásokat,(5 perc) majd hideg vízbe szedjük. A kihűlt tojásokat megtisztítjuk, tojás szeletelővel felvágjuk. A sonkát kivesszük a hűtőszekrényből, tányérra tesszük, és minden szeletet négy felé vágunk. A tejfölt krémesre keverjük a tejszínnel, sóval, borssal. (Ha nincs tejszín, kefírrel is lágyíthatjuk a tejfölt)
A főtt burgonyák egyik végét kanállal kivájjuk, bele teszünk egy kávéskanál tejfölt, beletömködünk 4 kocka sonkát, tetejére 1 tojás karikát helyezünk, ismét egy kicsi tejfölt, és befedjük a burgonya kalapkákkal. Kizsírozott hőálló tálba rakjuk, olvasztott vajjal lekenjük a burgonyákat, reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor kínálhatjuk tejföllel, ketcuppal.
A kivájt burgonyadarabokat sem dobjuk ki, a maradék sós vajjal összekeverjük, a sütő edény közepébe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, együtt sütjük a töltött burgonyákkal.