Majdnem rakott burgonya, de annál azért jobb.

Hozzávalók 4 személyre:

6 db jó nagy burgonya (csak olyan fajta, ami biztosan nem fő szét!)

12db vékonyra szeletelt gépsonka

3 db főtt tojás

2 dl tejföl

2 evőkanál tejszín

10 dkg reszelt sajt

só,

késhegynyi őrölt bors

olaj az edény kenéséhez

5 dkg vaj

kevés ketcup

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, két végét mint egy kis kalapot levágjuk, félre tesszük, aztán a burgonyákat még kétfelé vágjuk, és sós vízben, forrástól számítva  5 percig főzzük, majd belerakjuk a kis kalapokat, és további  10 percig főzzük.  (Vigyázzunk, nehogy szétfőzzük!) Egy szűrő segítségével óvatosan leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A leszűrt  burgonya levében megfőzzük a tisztára mosott tojásokat,(5 perc) majd hideg vízbe szedjük. A kihűlt tojásokat megtisztítjuk, tojás szeletelővel felvágjuk. A sonkát kivesszük a hűtőszekrényből, tányérra tesszük, és minden szeletet négy felé vágunk. A tejfölt krémesre keverjük a tejszínnel, sóval, borssal. (Ha nincs tejszín, kefírrel is lágyíthatjuk a tejfölt)

A főtt burgonyák egyik végét kanállal kivájjuk, bele teszünk egy kávéskanál tejfölt, beletömködünk 4 kocka sonkát, tetejére 1 tojás karikát helyezünk, ismét egy kicsi tejfölt, és befedjük a burgonya kalapkákkal. Kizsírozott hőálló tálba rakjuk, olvasztott vajjal  lekenjük a burgonyákat, reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor kínálhatjuk tejföllel, ketcuppal.

A kivájt burgonyadarabokat sem dobjuk ki, a maradék sós vajjal összekeverjük, a sütő edény közepébe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, együtt sütjük a töltött burgonyákkal.

Tovább a blogra »