Teljes kiőrlésű pogácsa.
2017 március 5. | Szerző: cseveg |
300gr teljes kiőrlésű rozsliszt
300gr BL55 finomliszt
100gr búzakorpa
100gr zabkorpa
100gr kukoricaliszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor, vagy édesítő,
1 mokkás kanál őrölt kömény
1 evőkanál őrölt lenmag
1 evőkanál szezámmag
2 dl tej
1 tojás
olaj a tepsi kikenéshez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy kis edényben,beletesszük az édesítőt, bele morzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő megkel, egy nagyobb tálba rakjuk a száraz hozzávalókat, kézzel jól elkeverjük, a sót felolvasztjuk 1 dl langyos vízben. Az élesztőt ráöntjük a lisztes keverékre, majd a sós vizet, és dagasztani kezdjük. Egy rugalmas tésztát kell kapjunk, ezért kevés langyos vizet adagolunk addig, amíg elérjük a kívánt állagot. Akkor jó a tészta, amikor a kezünkről, és a dagasztó tál oldaláról kezd leválni a tészta. Tetejét beszórjuk kevés liszttel, jól lelapogatjuk, konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára öntjük, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval (6 cm átmérőjű) kiszúrjuk, tojással lekenjük, kiolajozott tepsiben ismét kelesztjük.
Előmelegített 200°C -on 30 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből konyharuhát borítunk rá, hogy puha maradjon.
Megjegyzés: Ha nagyobb, 10 cm átmérőjű pohárral szúrjuk ki a tésztát, másnap,kettévágva nagyon jó szendvicseket készíthetünk belőle, feltéve, hogy marad még.
Kommentek