Diétás almás mákos prósza

A prósza egy szláv eredetű lepény, amit kukoricából készítettek. Én kicsit újragondoltam, átváltoztattam, könnyebbé tettem az almával, és a mákkal.

Sokan vagyunk édesszájúak, de egy finom sütemény elfogyasztása után enyhe lelkiismeret furdalást érzünk. Ez a sütemény nem ilyen, nincs benne cukor, és nincs benne fehér liszt, így bátran fogyaszthatják cukorbetegek, gluténérzékenyek.

Hozzávalók: 4 db tojás

1dl tej,

4 evőkanál kukoricaliszt

1 evőkanál kukoricakeményítő

4 evőkanál olívaolaj

2 db alma

5dkg mák

4 kanál méz, vagy 4 kanál cukorpótló

fél csomag sütőpor

1 cs vaníliacukor, vagy 1 vanília rúd

2 kanál sárgabarack lekvár

csipet só

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Másik edényben a tojások sárgáját a mézzel,( cukorpótlóval) tejjel, olajjal kihabosítjuk. Egy tálban összekeverjük a kukoricalisztet, sütőport, vaníliacukrot, vagy a vanília rúdból kikapart velőt, a kukorica keményítőt.  Az almát meghámozzuk, nagyobb reszelőn lereszeljük, a mákot megdaráljuk. A hozzávalókat a  habosra kevert sárgájához keverjük, majd a fehérjét óvatosan fakanállal beledolgozzuk. Sütőpapírral bélelt 24×38 cm-es tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben 180 °C -on 40-45  percig sütjük.

Amikor kihűl a tészta, kifordítjuk a tepsiből, hátuljáról lehúzzuk a sütőpapírt, csillag alakú szaggatóval kiszúrjuk. Közepébe egy kiskanálnyi sárgabarack lekvárt teszünk.

Megjegyzés: A tészta állaga a sütés előtt egy sűrű palacsinta tésztának felel meg. Ha túl sűrű tésztát készítünk, nem jön fel a sütemény.

Tovább a blogra »