Kakaós kalács.

Házi foszlós kakaós kalács.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

10 dkg kukoricaliszt

3 dkg élesztő

késhegynyi só,

2 evőkanál cukor,vagy cukorpótló(pld: Xilit)

3 dl tej

8dkg vaj

3 dkg kakaópor

2 kanál porcukor vagy (Xilit)

1 cs vanília cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart közepe

2 tojás

Elkészítés? A tejet meglangyosítjuk,beletesszük a 2 kanál cukrot, és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni(megkelni). A liszteket egy kelesztőtálba szitáljuk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a sót, 1 egész tojást és a másik  tojás felét,majd jól összedolgozzuk a tésztát. Amikor már kezd a kezünkről a tészta leválni, a megolvasztott vajat, is beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik.  Akkor kétfelé osztjuk a tésztát, egyik felét a tálban hagyjuk kelni, a másikat újabb  tálba tesszük, ebbe keverjük a kakaót, és a 2 kanál porcukrot, majd jól kidagasztjuk. Ezt is kelesztjük. Amikor duplájára növekedtek a tészták, gyúrólapra tesszük a kakaós tésztát, kinyújtjuk, majd egy lisztezett tepsi hátuljára vagy tálcára tesszük, és a fehér tésztát is kinyújtjuk. A két tészta lehetőleg egyforma méretű legyen! A fehér tésztát ráhelyezzük a gyúrótáblára, a kakaós tésztát a fehér tésztára tesszük, és együtt feltekerjük. Kiolajozott formába rakjuk, a maradék tojással lekenjük, majd kelesztjük. Előmelegített sütőben 200C°-on 35-40 percig sütjük, a sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk.

Tovább a blogra »