Húsvéti kalács szirokkal.
2016 február 22. | Szerző: cseveg |
Sok helyen a sárga túrót szirokként ismerjük.
A kalács hozzávalói:
80dkg finomliszt
20 dkg kukoricaliszt
5dkg élesztő
1 cs vanília cukor
3 kanál kristály cukor
csipet só
5dl tej
2 tojás
10 dkg vaj
Elkészítés: 2 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot, az élesztőt, és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, és beletesszük a vaníliacukrot. A tojásokat villával felverjük, egy kicsit félre teszünk belőle a tészta kenéséhez, a többit a tésztába. Egy csipet sóval,és igény szerint a maradék tejjel jól kidagasztjuk a tésztát. Amikor elválik a kezünkről és táltól a tészta, beletesszük az olvasztott vajat, és azzal is jól kidolgozzuk. Kelesztés után lisztezett deszkára tesszük, négy cipót formálunk belőle, és hosszú rudakat sodrunk belőlük. Négyes fonással összefonjuk. A tepsit beolajozzuk, egy befőttes üveget körbe kenünk olajjal, a tepsi közepére állítjuk. A megfont kalácstésztával az üveget körbe fonjuk, és a tésztát lekenjük a maradék tojással. Kelesztjük, majd a sütőt 200C°-ra felforrósítjuk. Az üveget óvatosan, kicsit megcsavarva eltávolítjuk a tészta közepéből, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsot. A maradék tésztából kis kosárkákat formázunk, ebben tesszük asztalra a főtt, megtisztított tojásokat. A koszorúba csak húsvét reggelén tegyük a szirkot ( sárga túrót). Tejtermék lévén felhasználásig ajánlott hűtőben tárolni.
Szirok készítése:
1 liter tej
3 kanál cukor
1cs vaníliás cukor
10 db tojás
ízlés szerint mazsola, de nem mindenki szereti ,ezért elhagyható
Elkészítés:
A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliával, a tojásokat villával felverjük, belekeverjük a tejbe, és addig keverjük, amíg a tojás kicsapódik a tejből (túrósodik). Ha szeretnénk, beletehetjük a mazsolát, majd sűrű szövésű kendőbe öntjük, és kipréseljük belőle a levet. Gömb alakú formára igazítjuk, az ünnep reggelén a kalács közepébe téve tálaljuk
A mazsolát felhasználás előtt mindig mossuk meg több vízben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: