Húsvéti kalács szirokkal.

2016 február 22. | Szerző: | Nyomtatás

IMG_20160211_115605IMG_20160211_095508

Sok helyen a sárga túrót szirokként ismerjük.

A kalács hozzávalói:

80dkg finomliszt

20 dkg kukoricaliszt

5dkg élesztő

1 cs vanília cukor

3 kanál kristály cukor

csipet só

5dl tej

2 tojás

10 dkg vaj

Elkészítés:  2 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot, az élesztőt, és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a liszteket, és beletesszük a vaníliacukrot. A tojásokat villával felverjük, egy kicsit félre teszünk belőle a tészta kenéséhez, a többit a tésztába. Egy csipet sóval,és igény szerint a maradék tejjel jól kidagasztjuk a tésztát. Amikor elválik a kezünkről és táltól a tészta, beletesszük az olvasztott vajat, és azzal is jól kidolgozzuk. Kelesztés után lisztezett deszkára tesszük, négy cipót formálunk belőle, és hosszú rudakat sodrunk belőlük. Négyes fonással összefonjuk. A tepsit beolajozzuk, egy befőttes üveget körbe kenünk olajjal, a tepsi közepére állítjuk. A megfont kalácstésztával az üveget körbe fonjuk, és a tésztát lekenjük a maradék tojással. Kelesztjük, majd a sütőt 200C°-ra felforrósítjuk. Az üveget óvatosan, kicsit megcsavarva eltávolítjuk a tészta közepéből, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsot. A maradék tésztából kis kosárkákat formázunk, ebben tesszük asztalra a főtt, megtisztított tojásokat. A koszorúba csak  húsvét reggelén tegyük a szirkot ( sárga túrót). Tejtermék lévén felhasználásig ajánlott hűtőben tárolni.

Szirok készítése:

1 liter tej

3 kanál cukor

1cs vaníliás cukor

10 db tojás

ízlés szerint mazsola, de nem mindenki szereti ,ezért elhagyható

Elkészítés:

A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliával, a tojásokat villával felverjük, belekeverjük a tejbe, és addig keverjük, amíg a tojás kicsapódik a tejből (túrósodik). Ha szeretnénk, beletehetjük a mazsolát, majd sűrű szövésű kendőbe öntjük, és kipréseljük belőle a levet. Gömb alakú formára igazítjuk, az ünnep reggelén a kalács közepébe téve tálaljuk

A mazsolát felhasználás előtt mindig mossuk meg több vízben.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

sütemények

Legutóbbi hozzászólások

Nézettség

  • Blog nézettsége: 27178

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!